Проекти

Ана Пападопулу е Фрида Кало в художествения биографичен аудиосериал на Storytel за живота на една икона

Първият аудиосериал за легендарната художничка е написан от Кармен Доминго

Ана Пападопулу е Фрида Кало в художествения биографичен аудиосериал на Storytel за живота на една икона: 1
Ана Пападопулу е Фрида Кало в художествения биографичен аудиосериал на Storytel за живота на една икона: 2

 

Ана Пападопулу е Фрида Кало от първо лице в художествения биографичен аудиосериал на Storytel за живота на една икона.

Оригиналното съдържание е създадено по биографията на легендарната художничка, вдъхновена от дневниците, които пише от смъртния си одър.

Жената, която рисува цветя, защото в картините те никога не увяхват, борбената душа, превърнала страданието в изкуство. Няма човек, който да не се досети, че това описание отговаря на Фрида Кало - неповторимата личност, жена и творец, оставила най-цветната следа в историята на световното изкуството с непокорния си дух и енергичен почерк. Днес нейната впечатляваща история зазвучава гръмко в Storytel с гласа на една от най-добрите съвременни драматични актриси в България - Ана Пападопулу, която предава цялата болка, сила, талант и екстравагантност, превърнали Фрида в икона. "Фрида. Да живее животът!" от Кармен Доминго рисува с думи историята на една уникална личност, разказана от първо лице по личен, интимен и съкровен начин малко преди смъртта да я превърне в легенда. В десетте епизода на историята, записани за слушателите на Storytel, Пападопулу прави впечатляващо превъплъщение, което е заредено с необятната любов на Фрида - към изкуството, към Диего и най-вече към живота!

„Фрида е велика! Това е една икона, която успява да се пребори с целия живот, с цялата тежест и всичките й измерения, благодарение на любовта, която изпитва.“ споделя Ана Пападопулу за ролята на Фрида. “Да предадеш историята и емоцията й само чрез силата на гласа е огромна творческа отговорност и гордост за мен.”

Аудиосериалът е написан като художествена биография на легендарната художничка, вдъхновен от нейните дневници и разказан от самата Фрида, лежейки на смъртния си одър. Историята разгръща пред слушателите целия турбулентен живот на иконата – от трудностите в детството, заради крехкото здравословно състояние, през злощастните премеждия и моментите на върховно щастие, до безбройните изпитания на сърцето и женската воля. Десетте епизода разказват и за прекрасните моменти около нейното семейство, любовници, пътувания, които подсказват как тя се е превърнала в изключителен художник, политически активист и необикновена жена, изпълнена с противоречия.

„Фрида. Да живее животът!“ не само прониква дълбоко в професионалната траектория на Фрида Кало, но също така, и най-вече, в нейната връзка и зависимост, произтичащи от любовта й към Диего Ривера. Човек се удивлява от историята на тази слаба и дребна жена, която се ражда със спина бифида, после се разболява от полиомиелит, оживява след зловеща катастрофа, бори се със своята парализа, и понася всякакви операции. Аудиосериалът преразказва увлекателно как Фрида преодолява всичко плесници, нанесени й от живота, в крайна сметка се превръща в жена, сантиментално зависима от един мъж, вкопчена в една любов, която невинаги е била споделена. Историята и е феномен на една отровна любов към Диего Ривера, която бележи началото и края на целия й живот и на цялото й творчество.

Фрида Кало е първият мексикански творец, чиято работа е изложена в Лувъра в Париж, същевременно е изявена феминистка, която не се вписва в социалните норми, а душевно остава ранима, но силна жена, която изразява своята реалност в картините си. Комплексната й личност и характерно творчество, предаващо традиционни елементи и цветове от екзотично Мексико, са се превърнали в еталон за енергия, стил и уникален почерк. Жената, която винаги има цветя в косите и картините си, неведнъж е била пречупвана от съдбата, но волята й за живот остава непобедима. Мнозина ще я помнят с думите „Крака... за какво са ми те, когато имам криле?“, които съвсем точно описват цялата й същност и тоталното надмощие на порива й за живот над всичко.

Повече за Storytel

Storytel е една от най-големите стрийминг компании за аудио и електронни книги в света с каталог за слушане и четене от над един милион заглавия в световен мащаб. Визията на Storytel  е светът да бъде едно по-съпричастно и емпатично място благодарение на добрите истории, които да бъдат споделяни и преживявани от всеки, навсякъде и по всяко време. Стрийминг услугата в рамките на Storytel Group предлага абонамент за аудио и електронни книги под шапката на Storytel, Mofibo и Audiobooks.com. Издателската дейност на Storytel се осъществява от компанията Storytel Books, както и издателя на аудиокниги StorySide. Storytel Group има представителства в над 25 световни пазара, а седалището е в Стокхолм, Швеция.

 

 

 

Автор: Яна Стефанова
04.12.2022 г. 16:18
Посетено: 445
Етикети: аудиосериал, Ана Пападопулу, Storytel, Фрида Кало, Кармен Доминго
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35999-ana-papadopulu-e-frida-kalo-v-hudozhestveniya-biografichen-audioserial-na-storytel-za-zhivota-na-edna-ikona