Проекти

Фондация „Културни перспективи“ разкрива нови перспективи и подкрепа за млади таланти в пет области на изкуството

Кандидатстването за четвъртото издание на Национална стипендия „С усилия към звездите“ е до 25 декември 2022 г

 

◊ ПОКАНА

Фондация „Културни перспективи“ разкрива нови перспективи и подкрепа за млади таланти в пет области на изкуството

За четвърта поредна година Национална стипендия „С усилия към звездите“ ще подкрепи млади таланти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс.

Стипендията е учредена от Фондация „Културни перспективи“ по идея на оперната певица Ина Кънчева и от 2019 г. подпомага талантливи български артисти, като стимулира качествата и потенциала им и им дава възможност и увереност да се утвърдят като артисти.

За първи път тази година, разширявайки хоризонтите си в търсене на нови перспективи, фондацията предлага подкрепа и за артистите в направление дигитални изкуства.

Кандидатите имат възможност да подават своите кандидатури онлайн в платформата CULTURAMA.ART до 25 декември 2022 г.

Национална стипендия „С усилия към звездите“ е изградена като инструмент за растеж и развитие на млади таланти с доказан потенциал. Подкрепата, която всеки избран стипендиант получава в рамките на едногодишния цикъл, се развива в няколко направления:

  • Работа с ментор в продължение на една година;
  • Осигуряване на бюджет, покриващ разходите за творчески проект на кандидата;
  • Участие в годишен тематичен пърформанс в рамките на фестивал CULTURAMA.

„Тазгодишната визия на национална стипендия „С усилия към звездите“ e вдъхновена от обединяващ символ за нашата фондация. Концертният роял е сред най-ярките ни проекти и важна придобивка за клавирното изкуство в България. Пречупихме образа му, за да се освободим от познатото и да посрещнем необикновеното. Така разкрихме нови светове и нови перспективи“, споделя оперната певица Ина Кънчева.

„Ако си български артист и си на възраст до 30 години, ако вярваш в себе си и в своя талант – избери твоята перспектива и кандидатствай за менторска и финансова подкрепа в пет области на изкуството“, призовават от Фондация „Културни перспективи“.

Първите три издания на Национална стипендия „С усилия към звездите“ подкрепиха общо шестнадесет млади таланти в петте области на изкуството и осъществиха извънредно ключова подкрепа за някои от селектираните финалисти. Всички те бяха представени пред публика чрез серия от самостоятелни пърформанси в рамките на CULTURAMA – ежегоден фестивал на изкуствата, продуциран от фондация „Културни перспективи“. Стипендиантите от първото издание поставиха театралното представление „Нарцис и Ехо“ на сцената на Драматичен театър – Пловдив като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. В последствие спектакълът беше изнесен на сцената на театър „Азарян“.

Ментори в различните издания на Стипендията бяха големи имена като Георги Господинов, Недко Солаков, Галина Борисова и Явор Гърдев, Правдолюб Иванов, Капка Касабова и Красимира Стоянова.

 

Официалното видео на кампанията можете да видите тук.

 

ЗА ФОНДАЦИЯТА

Фондация „Културни перспективи“ е създадена през 2012 г. Неин учредител и артистичен директор е оперната певица Ина Кънчева. През тези години фондацията успя да постави началото на много и да реализира успешно няколко проекта, подкрепени от дарители, други фондации, спонсори, партньори и сподвижници.

Те са пречупени през призмата на класическата музика, литературата, изобразителното изкуство и др., в които са интегрирани различни артистични формати. Чрез реализацията на някои от проектите, фондацията даде успешен старт и шанс за по-нататъшно развитие на множество млади артисти, а други от тях представи в ново измерение.

Фондацията се радва на изключителната доброволна подкрепа от страна на експерти и специалисти в сферата на мениджмънта и комуникациите. От 2021 година получава и стратегическата подкрепа от Accenture Bulgaria за новaтa си дигитална платформа за представяне на артистите.     

                              

За ФЕСТИВАЛ CULTURAMA:

CULTURAMA e платформа за сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на фестивала стои проектът Национална стипендия „С усилия към звездите“, чиито стипендианти са част от артистите, представяйки себе си и своите проекти след получената подкрепа като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

 

ЗА ИНА КЪНЧЕВА

Ина Кънчева е творец, който очарова и завладява публиката със своята музика. Оперна певица с умение да се превъплъщава, тя пее с лекота и споделя по изненадващо естествен начин радостта си от пеенето. Широкият ѝ диапазон и цветови спектър на драматичния ѝ колоратурен сопран се проявяват в богатия ѝ вокален репертоар – от барок през белканто до изкуството на песента. Гласът ѝ виртуозно пресъздава музикалните партии поновому и сътворява единствени по рода си ярки интерпретации.

Наред с изявите ѝ в оперни театри като Ковънт Гардън (Лондон), Миланската „Ла Скала“, Кралската датска опера (Копенхаген), Операта „Кралица София“ (Валенсия), Филхармоничния театър (Верона), тя редовно участва в международни музикални фестивали, между които Музикален Фестивал на Амброне (Франция), Кастел де Перелада (Испания), Ландмарк Фестивал (САЩ), Росини Опера Фестивал (Италия), Фестивал Мистерия Паскалия(Полша), Фестивал Роямон (Франция), Музикален Фестивал Острава (Чехия), Бейтедин Фестивал (Ливан),  Фестивала „Изкуството на Барока“ (България), Международен Фестивал Пражка Пролет (Чехия), Музикален Фестивал на Реймс (Франция).

Наред с международната ѝ оперна и концертна дейност Ина Кънчева получава важни творчески импулси от оперни знаменитости на нашето време като Красимира Стоянова, Анна Томова-Синтова, Монсерат Кабайе и усъвършенства музикалното си дарование в майсторските класове на Райна Кабаиванска, Ренато Брузон, Лео Нучи, Анна-Луиза Чова, Джанлуиджи Джелмети.

Един от големите приоритети на Ина Кънчева е насърчаването на даровити млади артисти. В качеството си на директор на Фондация „Културни перспективи“ тя от години подпомага национални и международни културни проекти и отпуска стипендии. Освен това тя продуцира и издава няколко музикални книги за деца и се ангажира в областта на ранното музикално възпитание на певчески надарени деца.

 

За контакти и повече информация:

Елица Христова
info@culturama.art; elitsa.hristova@advertime.bg

www.culturama.art

 

Автор:
Елица Христова
Публикация:
30.11.2022 г. 16:41
Посетено:
1016
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35952-fondatsiya-kulturni-perspektivi-razkriva-novi-perspektivi-i-podkrepa-za-mladi-talanti-v-pet-oblasti-na-izkustvoto