Проекти

"Музико" – музикален инструмент, разработен приоритетно за незрящи и глухи деца

Представяне на 26 ноември от 11:00 ч. в "Музейко"

 

„Музико“ музикален инструмент, разработен приоритетно за незрящи и глухи деца

Музико“ е музикален инструмент, създаден основно за деца с увреждания. Уникалната му архитектура и технологичните решения, които трансформират звука в светлина, са разработени специално за глухи и незрящи деца. Проектиран е така, че да позволи на глухо и на сляпо дете да свирят заедно, използвайки сетивата си.

Основна идея и вдъхновение е да приобщава децата, да създават музика и ритъм без да използват методите, с които са свикнали досега. „Музико“ помага за формирането на среда на равенство, в която няма никакво значение дали някой има увреждане и какво е то.

Публичното представяне на „Музико“ ще бъде на 26 ноември от 11:00 ч. в „Музейко, с изпълнение на песента „Камбаните“ на група P.I.F. Те избират именно нея заради емблематичния ѝ текст: „Почувствай камбаните, погледай вятъра, послушай звездите…” След като децата сами опитат да посвирят, „Музейко“ предоставя и възможността да разгледат целия музей. Събитието е със свободен вход и с предварително записване. 

Предстои да бъдат изработени още два подобрени инструмента, които ще се дарят на съответните училища за деца с увреждания. Създателите на инструмента планират да споделят разработката си със свободен достъп. Екипът ще продължи да работи с някои деца, с които заедно ще проследят развитието на музикалното им възприятие, използвайки „Музико“.

Основната идея за инструмента е на визуалната артистка Полина Герасимова, която споделя: „Създадох „Музико“ като музикалния приятел на децата. Идеята, да бъде използван от деца с увреждания, не е моя. Тя беше създадена от колективната енергия по време на срещите ми с децата на изложбата „Изкуство с увреждания“. Това не е професионален музикален инструмент, с който да станеш виртуозен пианист. „Музико“ е приятелят, който е седнал с тях на земята, който не се интересува от тяхното увреждане, защото всеки тон е цвят, звук и светлина. Той е този, който ще покани и трети, с когото заедно да се забавляват, да се учат и да си помагат. „Музико“ превръща децата в магьосници, защото те могат да свирят без допир и защото пространството работи за тях. Той създава светлина и цвят от звук; ритъм и звук от светлина и цвят, но най-важни са именно децата, защото техните движения задействат магията.”

Как се свири на „Музико“ може да видите във видеото: https://bit.ly/3OlLmRB

 

Как на практика се свири на „Музико“?

Всяко дете може да свири с минимални движения на пиано или барабани, или създавайки ритъм. При незрящите децата това обичайно става с допир, докато при глухите деца водеща е вибрацията. Чрез инфрачервените сензори „Музико“ обаче засича движенията на ръцете, когато са поставени на съответното място. По този начин се генерира не просто вибрация, а едновременно звук и светлина. Незрящо дете може да чуе мелодията, която създава, а срещу него глухото дете вижда визуализацията на музиката в цвят и светлина.

След създаване на първата демоверсия на инструмента са организирани две срещи в училища за деца с увредено зрение и слух и резултатите се оказват повече от добри. „Музико“ предполага напълно интуитивен подход. Решението да бъде подменена вибрацията с ритмична светлина и съответен цвят е атрактивен и лесен начин за деца с увреден слух да се учат на ритъм и да свирят мелодии, запомняйки цветовите комбинации. След първите опити става ясно още, че липсата на натиск, би дала възможност и на деца с не толкова тежка форма на церебрална парализа, да използват „Музико“, както и на деца в аутистичния спектър. Към „Музико“ има и специално разработен за него електронен метроном.

Как е създаден „Музико“?

Проектът започва преди две години, когато Полина Герасимова създава идеята и първия прототип, който всъщност е бил просто иновативен музикален инструмент за деца. По същото време, като част от друга нейна изложба, наречена „Изкуство с увреждания“ (адаптирана на Брайл), тя провежда няколко уъркшопа с деца, част от които са с увреждания. Тогава за пръв път представя готовия прототип и се оказва, че той може да бъде използван от всички. Основен приоритет става идеята как „Музико“ да прескочи забавната част и да служи за обучение. Днес той вече е музикален инструмент, който би помогнал на дете с увреждане по забавен и атрактивен начин да направи първата крачка към музиката, да пробва без никакви усилия и знания какво е да свириш на пиано или барабани, какво е ритъма и как се създава мелодия.

Идеята, дизайна и архитектурното проектиране са изцяло на Полина Герасимова. За разработката на инструмента съществена роля има работата на инж. Ивайло Миленков, който създаде уникален хардуер и софтуер. Друга значима част по прецизирането на работата на музикалния инструмент е дело на Виктор Герасимов, който го сглоби и направи цялата инсталация и лед осветление. На Иван Велков (член на група P.I.F.) пък се дължи всичко свързано с музикалността на инструмента. Към екипа се включват още Мартин Профиров от група P.I.F., Ваня Герасимова, Иван Москов. За прототипа са използвани теми писани от Димо Стоянов (P.I.F.).

Музико е авторски проект на Poliforma.

Идея, създаване на прототип, графична среда и продукт: Полина Герасимова
Софтуер и хардуер: инженер Ивайло Миленков
Сглобяване, електрическа инсталация и лед осветление: Виктор Герасимов
Музика и звуци: Иван Велков, Димо Стоянов, Мартин Профиров
Възглавници: Ваня Герасимова

 

Музико“ е създаден с подкрепата на Столична община – Столична програма „Култура“.

Партньори на проекта са „Музейко“ и БГАсист ООД

 

* * *

За повече информация:

Демна Димитрова
demna.dimitrova@gmail.com

https://muziko.org/

fb/muziko.fun

IG @muziko.fun

Vimeo

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
21.11.2022 г. 12:17
Етикети:
Полина ГерасимоваМузейкопредставянеавторски проектдеца с уврежданиянезрящи
инж. Ивайло Миленков
Poliforma
музикален инструмент
глухи
„Музико“
Посетено:
828
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35889-muziko-muzikalen-instrument-razraboten-prioritetno-za-nezryashti-i-gluhi-detsa