Проекти

БНР подкрепя инициативата "Радио диктовка за национално единство" на Украйна

Текстът е написан от писателя и режисьор Ирина Цилюк и ще бъде издиктуван от актрисата Ада Роговцева

Българското национално радио се включва заедно с десетки европейски медии в инициативата на Украинския обществен оператор "Радио диктовка за национално единство", за да изрази своята солидарност и съпричастност с хората в Украйна, които страдат вече 11 месеца от войната, която Русия предприе срещу своята съседка.

Радио диктовката стартира точно в 11 часа българско време на 9.11.2022 г.  и е едновременно прочитане в ефир и едновременно записване на слушателите в различни страни на предварително подготвен текст. По този начин се получава един своеобразен украиноезичен флашмоб с участници от цял свят.

Текстът е написан от писателя и режисьор Ирина Цилюк и ще бъде издиктуван от актрисата Ада Роговцева, като е удостоена със званието "Герой на Украйна".

Събитието има дълга традиция, стартира през 2000 година, като се провежда в Денят на украинската писменост и език, като целта е повече хора в България, а и по цял свят, които говорят украински език, да се включат в диктовката.

Вижте как да участвате – във Facebook страницата на общественото радио на Украйна, и в YouTube канала на медията.

В диктовката ще участва и украинската антарктическа експедиция на станция "Академик Вернадски", разположена на ледения континент.

 

Автор:
Катя Василева
Публикация:
09.11.2022 г. 10:48
Етикети:
флашмобинициативаУкрайнаБългарско национално радиоБНР
Ада Роговцева
Ирина Цилюк
"Радио диктовка за национално единство"
Посетено:
417
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35792-bnr-podkrepya-initsiativata-radio-diktovka-za-natsionalno-edinstvo-na-ukrayna