Проекти

Проектът „Моите будители“ представя някои от най-изявените български творци от различни сфери на изкуството

Изложба "Моите будители" в Галерията на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“

Проектът „Моите будители“ представя някои от най-изявените български творци от различни сфери на изкуството

 

◊ ПРОЕКТ "МОИТЕ БУДИТЕЛИ"

За втора поредна година проектът „Моите будители“ представя някои от най-изявените български творци от различни сфери на изкуството, изследователи, преподаватели, спортисти, визионери. Те са малка, но значима част от съвременните будители, които вдъхновяват с постиженията си.

Личните послания на благодарност към личностите, събудили любовта към знанието и стремежа към развитие, са събрани в изложбата „Моите будители“, която ще бъде разположена в Галерията на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ и ще бъде открита на 1 ноември – Деня на народните будители, в 11.00 ч.

Автор на фотографиите е Костадин Кръстев-Коко. Пред обектива му застанаха изследователят проф. дн Христо Пимпирев; акад. проф. Пламен Карталов – режисьор, педагог и директор на Софийската опера и балет; Найден Тодоров – диригент и директор на Софийската филхармония; Райна Кабаиванска – почетен професор и Doctor Honoris Causa на Нов български университет; цигуларят Веско Ешкенази; Благородна Танева – учител по цигулка в Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Тази година част от проекта са и личности със значими постижения в спорта – Стефка Костадинова, чийто световен рекорд в скока на височина остава недостижим 35 години след поставянето му; Весела Димитрова – старши треньор на Националния отбор по художествена гимнастика – ансамбъл жени; лекоатлетката Ивет Лалова. Думи на почит към будителите споделиха писателката Здравка Евтимова; доц. Снежина Петрова – актриса и ръководител на департамент „Театър“ в Нов български университет; режисьорът Явор Гърдев; създателят на образователната платформа ucha.se Дарин Маджаров. За първи път тази година някои от участниците в инициативата се включиха заедно със свои възпитаници. Сред тях са изследователката Ралица Събева, която откри злато на Антарктида, световните шампионки по художествена гимнастика от новия ансамбъл на България, студенти от Международния майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ, ученици по цигулка, студенти по режисура, солисти на Софийската опера и балет и др.

Проектът „Моите будители“ е благотворителен и се осъществява от ФАНТАСТИКО ГРУП със съдействието на Столична община. Всяка година по повод Деня на народните будители компанията подкрепя проекти и организации в областта на образованието и културата. През 2022 г. бенефициенти са Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Нов български университет.

„За нас, в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, будители са всички преподаватели, колеги и музиканти, които от основаването ни преди 118 години отдават себе си на изкуството, на музиката и най-вече на нашите възпитаници. Всички, които работят с онази фина „материя“, която въздига духа и отваря съзнанието за по-висши цели. Без здравата основа, положена от тях вече повече от век, нашето дело няма да има успех днес. В този смисъл будители са онези хора, които с огромна съзидателна енергия работят за развитието на най-ценното – младите таланти, които ще дойдат след тях. Те са неугасващата светлина, която просветява пътя ни напред. Бих искала да благодаря на ФАНТАСТИКО ГРУП за поканата тази година да участваме в кампанията „Моите будители“, която поставя в центъра на благотворителната им дейност български творци от различни сфери на изкуството  – хора на духа, на словото, на просветата и на културата. За нас е чест да бъдем сред такива имена. Благодарение на тази инициатива, ние ще имаме възможност да освежим концертната зала в училището и така с общи усилия ще предоставим на нашите възпитаници обновено пространство, в което достойно и със самочувствие ще могат да изявяват своя талант и занапред“, заяви  д-р Столина Добрева, директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София.

„За последните 30 години НБУ успя да се утвърди като университет на промяната. Създаден в период на обществено-политически и икономически преход с цел промяна на висшето образование, днес НБУ доказва възможността за успешно развитие на модела на предприемчивия университет в специфичните условия на българската среда. Немалка част от нашите възпитаници се ориентират към предприемачество и развитие на собствен бизнес още по време на своето обучение в университета. И за нас много важна цел e да създадем здрава връзка между студентите и външната среда. Бих искал да благодаря на ФАНТАСТИКО за възможността да участваме в кампанията „Моите будители“ и за благотворителната инициатива в подкрепа на младите таланти. Вярвам в предприемаческия дух и иновативния подход на нашите студенти, чиито идеи и проекти ще бъдат подпомогнати със стипендии на ФАНТАСТИКО след провеждане на конкурс в НБУ. По този начин заедно – академичната общност и бизнесът, ще направим нова стъпка към изграждането на будно, аналитично и критично ново поколение с лидерски качества, способно да разрешава комплексни проблеми“, каза във връзка с проекта д-р Георги Текев, изпълнителен директор на Нов български университет.

В рамките на инициативата „Моите будители“ тази година ФАНТАСТИКО ГРУП дари 25 000 лв. за ремонт на концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и 25 000 лв. за финансиране на проекти, създадени от студенти на Нов български университет. Само за две издания на проекта „Моите будители“ са дарени общо 100 000 лв.

„Благодарим на всички съвременни будители, които са част от тази инициатива! България е богата с невероятно талантливи личности във всяка сфера и ние сме длъжни да показваме на децата си техния пример. Образованието и културата са всичко, от което се нуждаем, за да бъдем успешни“, заяви Владимир Николов, оперативен президент на ФАНТАСТИКО.

Проектът „Моите будители“ се осъществява в партньорство с: Нов български университет, Софийска опера и балет, Софийска филхармония, НМУ „Любомир Пипков“, Български олимпийски комитет, Българска федерация по художествена гимнастика и bTV Media Group.

 

* * *

За повече информация:

Диана Димова-Йорданова
Е-mail: diana.yordanova@fantastico.bg

Автор:
Организаторите
Публикация:
29.10.2022 г. 15:24
Посетено:
591
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35720-proektat-moite-buditeli-predstavya-nyakoi-ot-nay-izyavenite-balgarski-tvortsi-ot-razlichni-sferi-na-izkustvoto