Проекти

На 1 ноември БНР ще обяви "Будител на годината 2022“

Гласуването продължава до 29 октомври на сайта на обществената медия

На 1 ноември БНР ще обяви "Будител на годината 2022“

 

На 1 ноември БНР ще обяви „Будител на годината 2022“

На тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември БНР ще обяви „Будител на годината“ за 2022 г. Събитието може да бъде гледано от 21 часа в дигиталните канали на БНР, dir.bg и actualno.com, а на 2 ноември от 23:30 цялата церемония ще бъде излъчена по bTV.

До 29 октомври на сайта на БНР продължава гласуването за десетте номинирани от журито личности, вдъхновили околните, създали промяната и творили добро през годината.

Номинираните са:

Проф. Мартин Вечев - преподавател по компютърни науки във Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH), съосновател на три технологични стартиращи компании (ChainSecurity, DeepCode и LatticeFlow) и инициатор за създаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който беше открит в София през април 2022 г. и вече стартира първата си програма за докторанти.

Георги Калайджиев, който заедно със съпругата си Мария Хаушилд стои зад проекта "Музиката вместо улицата", предназначен за деца от ромския етнос. Те получават безплатно инструменти и обучение по солфеж и история на музиката. Проектът се финансира чрез дарения от Германия. С децата работи и Радка Кусева. До този момент възпитаниците на г-н Калайджиев са над 300.

Елена Панайотова стартира програмата "Артисти за деца" от Широка лъка с лятна театрална академия за деца лишени от родителски грижи от дома в селото. Идеята се разраства и вече 15 години въвлича всяка година деца и младежи от домове в региона и страната. През 2010 г. английски бизнесмен попада на фестивалното събитие в Широка лъка и предлага методът да бъде пренесен в Кения. Така програмата се превръща в международна с ясна структура на обучение за млади артисти и деца в пет творчески ателиета: куклен театър, театъра на маската, танцови игри, музика и визуални изкуства с допълнителни йога и бойни изкуства.

Иво Ценов и Тенко Николов - меценатите от SiteGround, са визионери, които виждат бъдещето в ясни очертания и не се плашат от пътя, който трябва да изминат, за да постигнат целта си, нито пък от усилията, които ще инвестират. Искат да изградят и устойчив механизъм за подкрепа на българското общество под формата на Фондация за подкрепа на проекти в сферата на образованието, здравето, спорта и културата. Фондът им за дарения е за над 100 млн лева и имат проект за изграждане на комплекс с училище, детска градина и спортен център.

Александър Алексиев е актьор и продуцент, който съчетава творческите си занимания с предприемачество и човечност. Той е сред активните публични личности в България по отношение на оказването на подкрепа за бягащите от войната в Украйна. През март 2022 г. той и Георги Божилов, с когото се запознават малко след началото на войната, осъществяват първото от няколко свои пътувания до Молдова и Украйна с цел транспортиране на хуманитарна помощ и докарване на десетки украински бежанци в България.

Архитект Дора Иванова от 2015 г. е същински обединител в каузата монументът Бузлуджа да бъде консервиран и върнат на обществото. Откакто написва дипломната си работа на тази тема, тя успява да обедини учени, изследователи, чужди и родни фондации, културната общественост, общини, за да завърши дейностите по стабилизиране на мозайките и обезопасяване на монумента, който се планира да отвори за посетители през пролетта на 2023 след десетилетия разруха и безстопанственост.

Силвена Христова и Красимир Ламбов са основатели на Фондация "Живот със синдром на Даун". Въпреки че бременността на Силвена преминала изключително леко и прегледите показвали, че няма поводи за притеснение, Микаела се ражда със Синдром на Даун. Година и половина след появата на "слънчевото дете", както наричат децата с с това заболяване. Красимир предлага на Силвена да запишат видео, с което да покажат как живее семейството им. Клипчето с главни действащи лица Кристиян (брат на Микаела) и Микаела за нула време е гледано над 100 000 пъти (днес вече е гледано над 630 000 пъти). Фондация "Живот със Синдром на Даун" има за цел да повиши информираността в обществото за тази болест чрез образователни видеоклипове на разбираем език и да покажат, че това състояние не е присъда, а предизвикателство.

Димитър Гилев е учител по история от Свиленград. Той е историк, изследовател, носител на титлата "Любимец на България" на БНТ през 2021. Преподава история в СУ "Д-р Петър Берон" в Свиленград. Целогодишно пътува, прави видеа, снима и пише, рови се в архиви, среща се с много деца и хора, за да събуди отново родолюбието. Често влиза в клас с костюм от миналото, за да преподава автентично, а в своята интернет платформа "Древна България" Димитър Гилев качва клипове, статии и публикации, с които цели пробуждането на българския народ.  Материалите вече са над 1 500.

Макс Грувиц и Елина Желева създават технологична и иновативна общност в България, която помага на бежанци от Украйна. В първите часове на войната в Украйна, Макс и Елина започват да създават организация, с която да помогнат на бежанците. Скоро става реалност и платформата "България за Украйна" - BG4U. Благодарение на бързата реакция, контакти и публикации в социалните мрежи, те създават общност, която предлага настаняване, евакуация, помощ. Екипът е от над 4000 доброволци, които помагат с транспорт, настаняване, парични средства.  Други 10 човека ръководят проекта и онлайн платформа за всички, които искат да помагат и тези, които търсят помощ. Базата с места за настаняване е с над 6 000 легла.

Турхут Исмаил е строителен предприемач от Несебър, който от години се занимава с реставриране и строеж на православни храмове не само в региона, но и в страната. Преди 11 г. Турхут Исмаил е поканен от свои приятели да се включи в изграждането на нов храм в село Дъбовица в Котленския балкан. Разказва, че бързо разбрал, че не се касае за обикновено строителство. Приел обаче предизвикателството и се включил в изграждането на храма. След време кметът на родното му село Искра му отправя ново предизвикателство - да възстанови рушащата се църква, построена през далечната 1882 година. Така до този момент Турхут е възстановил построил 13 църкви и храмове.

 

Стотици българи за пореден път се включиха със своите номинации за "Будител на годината", кампанията, която се взира в обществото и търси неговите съвременни будители. Защото всеки, който с дума или жест ни е накарал да се вгледаме в себе си, да преосмислим стореното, да победим един свой страх, да прекрачим вчерашните си граници или пък просто ни е накарал да повярваме, че заслужаваме всичко красиво е будител.

Журито, избрало 10-те номинирани личности тази година е в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова.

Националната кампания "Будител на годината 2021" се осъществява с подкрепата на Национален дарителски фонд „13 века България“.

 

Автор:
БНР
Публикация:
25.10.2022 г. 14:21
Посетено:
1014
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35684-na-1-noemvri-bnr-shte-obyavi-buditel-na-godinata-2022