Проекти

Млади художници в Русенската опера

Проект “Визуална музика” на Художествена галерия - Русе

 

Млади художници в Русенската опера

Повече от 30 русенски деца, изкушени от изобразителното изкуство, занимаващи се с него в ателиета и кръжоци на Младежкия дом, артработилница към Русенската художествена галерия, Математическата гимназия и СУ за европейски езици “Св. Константин-Кирил Философ” в Дунавския град, посетиха Русенската опера в съботния ден, по покана на нейния директор Пламен Бейков!

Прохождащите художници рисуваха на фона на музика, изпълнена от техни връстници, музиканти и танците на балерина от Сдружение “Полифония”, също подкрепящо развитието на млади таланти.

Събитието се осъществи по проект “Визуална музика” на Художествена галерия - Русе, финансиран по програма “Култура” на Община - Русе.

Младите художници бяха посрещнати и въведени в емблематичния културен институт от директора му Пламен Бейков, който увлекателно им разказа повече за богатата колекцията от костюми на Русенската опера, разведе ги из лабиринтите на гардероба, съхранил реквизита на спектаклите, сътворени на сцената ѝ в нейната десетилетна история.

Ансамбълът от млади музиканти на сдружение “Полифония” - Преслав Ламбев - цигулка, Мариан Петков - цигулка, Пламена Павлова - виола, Ростислав Върбанов - кларинет, Андрей Митев - флейта, Вероника Илиева - пиано, която се изяви и като водеща на програмата, и Лидия Исмаилова -  балерина, се превърнаха в модели за рисуващите таланти, изпълнявайки произведения от Бах, Вивалди, Бетовен, Моцарт, Сен Санс, Форсайд, Панчо Владигеров и Рахманинов.

Вдъхновени от техните изпълнения, децата рисуваха музиката така, както я усещат с душата си!

Тази забележителна инициатива се оказа вълшебно единение на изобразителното и музикалното изкуство и всички без съмнение усетиха, че творчеството, случващо се в едно дихание, е нашето бъдеще!

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
08.10.2022 г. 14:47
Етикети:
инициативаРусенска операХудожествена галерия Русе
сдружение “Полифония”
Проект “Визуална музика”
Посетено:
606
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35565-mladi-hudozhnitsi-v-rusenskata-opera