Проекти

Нов музикален проект на младия композитор Дамян Михайлов

"Двата бели дроба" – фокус върху традицията на църковната музика и проявлението ѝ днес

 

Младият театрален композитор Дамян Михайлов прави своя първи опит в църковната музика с проекта “Двата бели дроба”. Заглавието произхожда от сравнението на папа Йоан Павел II, което прави за Източната и Западната църква, че са като два бели дроба, с които християнският свят диша.

“Богатата християнска литургична традиция несъмнено повдига въпроса за единството на християните и това какво можем ние да направим за него. Музиката и въобще изкуството е една от сферите, които могат да допринесат за диалога, защото са носители на цивилизационната памет на християнина”, споделя авторът на проекта.

Три композиции по две древни молитви - това е в основата на настоящия творчески опит на Дамян Михайлов. Едното произведение е “Херувимска песен”, по-известно сред православните християни като “Иже херувими” - песнопение, което се изпълнява по време на светата Литургия на верните. По него са написани две многогласни песни, които можете да откриете в линковете по-долу. Другото произведение е латинската молитва “Salve Regina”, по-известна като “Радвай се, Царице”. Средновековен текст, който има своето място във Вечернята на Католическата Църква от римски обряд.

Настоящите хорови творби можете да откриете на следните линкове: Херувимска песен
Salve Regina

Работата на композитора Дамян Михайлов досега включва музика за театралните спектакли “Палачи” от Мартин МакДона, реж. Стоян Радев, Театър “София”; “Мерсие и Камие” по Самюъл Бекет, реж. Ростислав Георгиев, ТР “Сфумато”; спектакъла “Куршумена безкрайност” в Нов Театър “НДК”; проекта “Хармония на български език”, авторския поп проект “Heyzl” и други.

*

Проектът „Двата бели дроба“ се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма "Музикални инициативи".

 

Автор:
Мариана Стоянова
Публикация:
28.09.2022 г. 14:23
Етикети:
музикацърковна музикатрадицияхор
хорал
Херувимска песен
хорово изпълнение
Дамян Михайлов
Посетено:
679
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35497-nov-muzikalen-proekt-na-mladiya-kompozitor-damyan-mihaylov