Проекти

Kолекция „Проекти на произведения на монументално-декоративните изкуства в синтез с архитектурата“

Официално представяне - 26 септември, 12:00 часа, Народна библиотека „Иван Вазов" - Пловдив

 

Изкуство и обществено пространство:

Проекти за монументално-декоративна живопис на пловдивски художници от колекциите на Народна библиотека „Иван Вазов"

Официално представяне: 26 септември, 12:00 часа
Народна библиотека „Иван Вазов", ул. „Авксентий Велешки" 17

Колекция „Проекти на произведения на монументално-декоративните изкуства в синтез с архитектурата", с творби на Анастасия Кметова, Димитър Киров, Енчо Пиронков, Йоан Левиев ще бъде представена с двуезичен албум, пътуваща изложба и уебсайт с градски маршрут на реализациите.

Публичното пространство е матрица на градската памет, защото градът е жив организъм, свързващ живи хора с техните ежедневни нужди и мечти. Знайно е, че дизайнът на градската среда трябва да служи като единен интегриращ инструмент, чрез който се съгласуват в ансамбли различните обществени пространства. Дизайнът трябва да гарантира устойчивост във времето – съчетаване на историческата приемственост и развитието. Това изисква проява на чувствителност към вече застроената среда и нейната историческа стойност, както и към наследените декоративно-архитектурни решения.

Чрез осигуряването на културна приемственост по отношение на визуалната среда, днешният физически сюжет на града кореспондира с автентичната история – така хората биха били по-склонни да са предани на своя град, да участват, като се асоциират в живота му.

Именно връзката „проект-реализация" и съвременно състояние на образците на декоративно-монументалните изкуства от близкото минало, може да бъде мост между поколенията, съжителстващи в различни естетически и визуални контексти от близкото минало и днес.

Събитието във Фейсбук: тук

____________

Проектът на Народна библиотека „Иван Вазов" е част от програма „Наследство" 2021/2022 на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
25.09.2022 г. 12:06
Етикети:
колекцияПловдивНародна библиотека „Иван Вазов"
монументално-декоративна живопис на пловдивски художници
Изкуство и обществено пространство
Посетено:
550
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35443-kolektsiya-proekti-na-proizvedeniya-na-monumentalno-dekorativnite-izkustva-v-sintez-s-arhitekturata