Проекти

За втора поредна година България е домакин на Седмица на мира

Организацията на обединените нации приканва всички държави и хора да почетат Деня на мира

За втора поредна година България е домакин на Седмица на мира

 

За втора поредна година България е домакин на Седмица на мира

Организацията на обединените нации приканва всички държави и хора да почетат с прекратяване на военните действия Деня на мира и по други начини да го отбележат чрез образование и осведоменост на обществеността по въпроси, свързани с мира. Подготвена е цяла една седмица (19-25 септември) с поредица от събития на теми като силата на мира, значението на мира в човешкия живот и как да насърчаваме културата на мира.

Обединени и вдъхновени, тази година Пробегът на мира, в тясно сътрудничество с Асоциация „Докосни дъгата“ и Дружество за ООН в България, организират редица инициативи, посветени на мира в различни формати: посещение на училища с цел приобщаване на децата към ценностите на хармоничното общество, посаждане на дръвчета на мира с посланици, концерт с арфа и ерху в изпълнение на виенски музиканти в София и Пловдив, изложба в софийското Ларго с детски живописни мечти за мир, оцветили в красиви багри 15 метра плат, групово тичане в парка, където всеки ще може да подържи факела на мира и да отправи своето пожелание за мир.

Официалното честване на Международния ден на мира ще се проведе на 23 септември в гр. Пазарджик, където специални гости ще бъдат футболната легенда Христо Стоичков, изтъкнати спортисти и официални лица. Церемонията ще включва  връчване на наградата „Почетен факлоносец на мира“. С нея се удостояват хората, които влагат безкористно талантите и енергията си в служба на каузата на мира, проявявайки сила на духа, състрадание и доброта, които помагат за превръщането на нашия свят в единен дом на мир и хармония. След церемонията Христо Стоичков ще направи и първа копка на най-голямата „Градина на света" в Европа, в гр. Пазарджик.

Пробегът на мира е международна атлетическа щафета, която прекосява държави и континенти, пренасяйки запален факел – символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство.  Провеждан вече трето десетилетие, Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, като участниците в него са  изминали  над 600 000 км. Той е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой - спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил  живота си на  идеала за световно  единство.

 

Пълната програма на инициативите можете да разгледате на официалния сайт на Пробега на мира: https://www.peacerun.org/bg/седмица-на-мира-2022/

* * *

За повече информация:

Виолета Ангелова
Координатор културни прояви
"Пийс рън България"

т.: 0895794971

ел.поща: angelova@peacerun.bg

Автор:
Организаторите
Публикация:
18.09.2022 г. 18:03
Етикети:
Шри Чинмойсъбития
Пробег на мира
Дружество за ООН в България
Асоциация „Докосни дъгата“
Седмица на мира
Ден на мира
Посетено:
597
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35421-za-vtora-poredna-godina-balgariya-e-domakin-na-sedmitsa-na-mira