Проекти

"Движението вътре в мен" - уъркшоп по танци за зрящи и незрящи

9 и 10 септември, 17:30 ч., Tеатър-лаборатория "Алма Алтер"

 

На 9 и 10 септември в Tеатър-лаборатория "Алма Алтер" започва уъркшопът по танци "Движението вътре в мен" с водещ - Петя Йосифова-Хънкинс.

Стремежът към движение е заложен в човека от най-ранна детска възраст, свободата, щастието и радостта, които получаваме през тялото, са силен източник на самочувствие, енергия и мотивация. Лишени от него, ние се лишаваме от една много съществена част от живота. Култивирането на тялото, способността ни да се изразяваме с него е съществена част от общата ни култура и самочувствие. В България нещата стоят по малко по-различен начин. На физическата култура се гледа като на ненужна дисциплина, тялото скоро се превръща в затвор, в пречка да се изразяваме и да бъдем пълноценни. Танците, работата с тялото и изграждането на физическа култура, помагат за преодоляване на тази криза, носят самочувствие и увереност, самостоятелност и хармония между вътрешния и външен свят на човека.

Начало 9 септември, петък, от 17,30 ч.

Водещ: д-р Петя Йосифова-Хънкинс

Петя Йосифова е хореограф с над 20 години опит в алтернативната театрална сцена в България, с множество международни награди за уникалния език на тялото, който създава и интегрира в спектаклите на Театър-лаборатория "Алма Алтер" и Театър-студио 4хС. Тя работи с незрящи от 2015 година, като сред завършилите при нея незрящи са Моника Методиева, Андриян Асенов, Хриси Пачалова, Йоана Найденова и др. 

“Човешките взаимоотношения са синтезирани до жест, поглед, усещане, замлъкване или крясък на тялото. Тялото което желае, стреми се, обожава или убива. Тялото, което е чиста синтетика. Синтетика на материя и дух, и най-тънката игла на погледа не може да прокара разделителна линия там. Тези безброй атоми струпани на едно място, стари колкото света, твърди колкото скала, пластични като крила на птица, вдъхновени като целувката на любим, отварят пред нас галактика от случвания, в които всичко говори на универсалния език на тялото, тук няма култура, няма раса, няма мода на времето, има пол, плът и дух в най-чиста форма, в най-чисто съдържание. Формата носи съдържание. С други думи нали ни е нужно тялото, нали само чрез него получаваме познание за аромата на живота, за топлината на слънцето, за вкуса на ябълката. Как без нашето тяло бихме имали познание за света около нас. То е нервът, гръбначният мозък на живота. Както като материални същества, ние разбираме, пречупваме материалния свят през материя. Така усещаме щастието, удоволствието, любовта. Щастието е неразривно свързано с тялото. Без тяло няма щастие. Без тяло няма скръб, няма смърт, няма раждане, няма танц, изкуство, смисъл, полет.” 

Петя Йосифова-Хънкинс

Вход: СВОБОДЕН 

* * *

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на програма Едногодишен грант на НФК. С подкрепата на ЕКС договор номер № /ESC51-VTJ/ № 2022-1-BG01-ESC51-VTJ-000067923.

 

Автор:
Валерия Димитрова
Публикация:
08.09.2022 г. 11:16
Посетено:
570
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35350-dvizhenieto-vatre-v-men-uarkshop-po-tantsi-za-zryashti-i-nezryashti