Проекти

Яна Титова, Дия Мантова и Крис Захариев стават част от екипа на гимназия „Акатамус“

Професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт „Акатамус“ обявява прием за 8. и 9. клас по специалностите „Актьорско майсторство“ и „Поп и джаз пеене“

 

Актрисите Яна Титова, Дия Мантова и влогърът Крис Захариев стават част от първата по рода си гимназия, която ще бъде профилирана в областта на театъра и музиката. Те се обединяват около мнението, че новото училище ще бъде платформа за деца, които искат да се изразяват чрез изкуство – нещо, което към момента липсва в българската образователна система и не може да бъде припокрито от съществуващите програми и предмети в училищата.

„Имах много голям късмет да работя с преподаватели, режисьори и колеги, хора които затвърдиха в мен усещането за това какво трябва да бъде изкуството, че в изкуството трябва да си честен и ако не си такъв, е по-добре да не се занимаваш с това. Уроците, които съм научила от тях са нещото, което беляза целия ми живот и аз никога не изгубих любовта към изкуството. Дадох си сметка колко важна е ролята на учителя, колко важен е неговият принос към това как един млад човек да се ориентира професионално и да бъде щастлив с избора си. Надявам се, че ще успеем да направим за нашите ученици същото, да ги въведем в изкуството с такава любов, с каквато нас са ни въвели“, коментира актрисата и режисьор Яна Титова.

„Акатамус“, или академия за театър, музика и слово е първото по рода си учебно заведение, което предоставя високо ниво на общообразователна подготовка по всички изисквания на Министерството на образованието и науката, както и специализирана, професионална програма в областта на музиката и театъра. Вокални и музикални педагози, актьори, режисьори, хореографи, сценаристи, писатели и журналисти ще споделят опита и знанията си в това ново пространство.

„Ние ще се постараем да покажем на учениците всички компоненти на изкуството, да им дадем цялостния поглед, за да могат те да се открият и преоткрият като млади творци. Ще им покажем различните видове изкуства, за да направят своя избор. Забелязали сме, че няма никаква информация за различните професии в киното и театъра. Младите хора обикновено са във възторг от актьорите, защото те попадат във видимата част на цялото, но има и много други професии зад кулисите или зад камера. В училището децата ще имат възможност да опознаят целите процеси и да направят своя съзнателен избор, да открият таланта си“, коментира Дия Мантова.

Основател и идеолог на професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт „Акатамус“ е Юлия Аткова, която притежава над 40 годишен опит в областта на българското образование и 25 години практика като директор на учебно заведение. Директор на катедра „Актьорско майсторство“ в „Акатамус“ е режисьорът Антон Радославов. Катедра „Поп и джаз пеене“ е поверена на Даниела Станкова - академичен музикант и дългогодишен преподавател по вокално майсторство. Сред членовете на специално учредения творчески съвет са актьорите Тодор Доцев, Яна Титова и Елена Атанасова, писателката Камелия Кучер и Крис Захариев – един от най-популярните млади влогъри и режисьори.

„Аз съм завършил гимназия по изобразително изкуство и времето, което прекарах там беше много ценно за мен. Вярвам, че трябва да има повече такива училища и подкрепям „Акатамус“, защото в него ще се преоткрият много млади хора. За мен училището е нещо повече от проект, това е мисия и нямам търпение да видя плодовете на труда ни след няколко години. Аз съм част от творческия съвет и като най-младия член на екипа ще се старая да давам обратна връзка за това какво е подходящо за младите хора според мен, ще правя уъркшопове и ще комуникирам активно с учениците, за да им предам моя личен опит“, коментира влогърът Крис Захариев.

Гимназия „Акатамус“ се намира в емблематичната сграда на Общински културен институт „Искър“ в София. През новата учебна година гимназията ще стартира с прием за 8. и 9. клас в две основни паралелки: по „Актьорско майсторство” и „Поп и джаз пеене”, а приемните изпити ще се състоят на 23 и 24 август.

 

Повече за „Акатамус“

Професионална частна гимназия по сценични изкуства и мениджмънт „Акатамус” е естествено продължение на Детска градина и Основно училище „Куест”, създадени преди повече от 25 години. Вдъхновени от постиженията на много свои възпитаници, намерили успешна творческа реализация, екипът на „Куест“ създава условия и атмосфера децата с изявени дарби и таланти в сферата на музикалното и театралното изкуство да ги развият и усъвършенстват в новия проект „Акатамус“.

Обучението в „Акатамус” ще съчетава традиционните методи в изпълнение на учебните програми на МОН с иновативни подходи за адаптиране към новото поколение и предизвикателствата на съвременните изисквания. Часовете по предприемачество се допълват от мениджмънт, икономика, иновация, маркетинг, реклама, финанси и кариерно развитие.

Паралелките, които се откриват са по „Актьорско майсторство” и „Поп и джаз пеене”, като всяка от тях има своите специфики.

Допълнителна информация може да бъде открита на адрес: www.acatamus.bg

 

 

Автор:
Аделина Стефанова
Публикация:
04.08.2022 г. 11:23
Посетено:
869
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35185-yana-titova-diya-mantova-i-kris-zahariev-stavat-chast-ot-ekipa-na-gimnaziya-akatamus