Проекти

Образователни концерти с кауза

„Концерти за малчугани и великани“ в град Пловдив

 

За първи път в Пловдив на 10 юли в естествена среда се състояха две атрактивни събития от поредицата „Концерти за малчугани и великани“. Чудесната инициатива за провеждане на образователни концерти на открито, със свободен достъп, ориентирани към аудитория от различни възрастови групи, вече е с петгодишна история. Ръководителката на проекта със закачливо заглавие – Тина Коилова, е с богат преподавателски и организационен опит, умее да ангажира вниманието и да предразполага децата към активно участие в подходящите занимателни задачи. Красиво аранжираното с много въображение обширно парково пространство на „Цар Симеоновата градина“ се превърна в импровизирана сцена, където малките зрители получиха полезни (първи или нови) знания за различни групи музикални инструменти. Макар и добре обмислена с разнообразни образователни елементи и предварително подготвен сценарий, идеята събитията да се реализират в естествена среда в голяма степен разчита на спонтанността, като целта е привличането на интерес и от случайно минаваща публика. От друга страна „Концерти за малчугани и великани“ предоставят територия за изява на талантливи ученици заедно с техните преподаватели. Не на последно място, с полезните си каузи – в случая събиране на средства за закупуване на нова маримба и други ударни инструменти за Пловдивското музикално училище, проектът възпитава децата в съпричастност и ги подтиква към благотворителност.

Главни действащи лица в сутрешния концерт бяха Ансамбълът ударни инструменти „Престо” към Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” с художествен ръководител Пенчо Пенчев. С вдъхновените си изпълнения Ира Илиева, Аглея Канева, Веселин Стефанов, Александър Вичев, Антон Костадинов и Живко Иванов, които вече имат в актива си и редица солови изяви, както и многобройни престижни награди от национални и международни конкурси, илюстрираха неограничените възможности на перкусиите – пластинкови и с мембрана. Подготвената разнообразна и трудна програма за комбинации от основните ударни инструменти (маримба, ксилофон, вибрафон, барабани, глокеншпил) с произведения от различни стилове и епохи, както и с аранжименти на популярни творби (от Петко Стайнов, Григораш Динику – Панчо Владигеров, Арам Хачатурян, Николай Римски-Корсаков, Небойша Живкович, Джин Кошински, Хейнг Лю), даровитите ученици предизвикаха възхищението на публиката, която постепенно се увеличаваше с присъединяващи се минувачи. Преподавателката по ударни инструменти от НУМТИ „Добрин Петков“ Маргарита Демирджиян на достъпен език, увлекателно и артистично представи голямото семейство на ударните инструменти в исторически план, акцентира върху интересни факти за произведенията и показа по-рядко използвани, със специфичен тембър инструменти – флексатон, рейнстик, кастанети, там-там и други. Забавната викторина с оригинални награди, подходящи образователни и ритмични игри непринудено затвърдиха получените нови знания. В ролята си на арт аниматор Яна Иванова нарисува по личицата и ръчичките на най-малките участници различни музикални символи.

*Документален запис от 10-ти юли на целия концерт на Ансамбъл ударни инструменти "Престо" в линка тук: https://www.youtube.com/watch?v=aKR9uSa45EE

Въпреки едночасовото закъснение заради внезапния дъжд, вечерният концерт, посветен на щрайховите инструменти, също привлече многобройна публика. Концертмайсторът на Държавна опера – Пловдив Мичо Димитров под формата на интересна лектория запозна публиката с историята на цигулката с илюстрации на творби от Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Пьотр Илич Чайковски, Йоханес Брамс, Жул Масне, Морис Равел, Георги Златев-Черкин. С присъщата си харизма прочутият цигулар направи музикална разходка от барока до съвременността с немски, френски, руски и български произведения. Представи и няколко малки изпълнители, носители на награди от различни конкурси – братята Борис и Симеон Стойчеви от класа по цигулка на Анелия Сталева в НУМТИ „Добрин Петков” и сестрите Тереза и Кристина Терзийски от класа по цигулка на Албена Бяндова от Къща за музикални вълшебства „Дивизи”.

*Очаквайте документален запис от 10-ти юли на целия концерт на маестро Мичо Димитров "Колоритният звук на цигулката" тук: https://www.youtube.com/channel/UC-IZq57_LkoUu1G5X9t2CCA

* * *
„Концерти за малчугани и великани“ в Пловдив се организират по проект на Национален фонд „Култура“, програма „Творчески инициативи” с логистичната подкрепа на Община Пловдив и специалното участие на НУМТИ „Добрин Петков“. Ентусиазираният организационен екип, в който заедно с Тина Коилова всеотдайно работят Албена Арсова и Яна Иванова (с разностранни функции, но също с музикално образование), подготвя още няколко прояви през настоящия летен сезон на различни локации (в Казанлък на 29, 30 и 31 юли и София на 6 и 7 август), с други участници. Закономерно добрата идея се развива все по-успешно като разширява кръга от изпълнители и печели нови почитатели.

Информация за предстоящите концерти тук:

https://www.facebook.com/Musicforkids.bg

Автор:
Диана Данова-Дамянова
Публикация:
24.07.2022 г. 12:18
Посетено:
658
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35137-obrazovatelni-kontserti-s-kauza