Проекти

Студенти от НБУ и ученици преобразяват Съюза на глухите чрез проект „Светлината говори, ръцете създават“

Интердисциплинарният проект ще бъде открит на 21 юли 2022 г. от 18.00 часа

 

◊ ПРОЕКТ "СВЕТЛИНАТА ГОВОРИ, РЪЦЕТЕ СЪЗДАВАТ"

На 21.07.2022 г. от 18.00 ч. ще бъде открит интердисциплинарният проект „Светлината говори, ръцете създават" в Съюза на глухите в България, ул. „Денкоглу" №12-14, София.

Студенти от НБУ и други висши училища работят съвместно с ученици от училищата по изкуства за преобразяването на пространството в Съюза на глухите. Интерактивни мобилни инсталации, витражни ръце, които представят букви от дактилната жестова азбука на глухите, свободно висящи стъклени цветни птици разнообразяват и обогатяват залите. В многофункционалното „Младежко пространство" е осъществена цялостна артистична намеса, която обхваща стените, колоните, тавана, вратите и прозорците.

Колективният проект „Светлината говори, ръцете създават", ръководен от преподавателят по стенопис в НБУ Станимир Божилов, е продължение на придобила не само национална, но и международна известност идея на проф. д-р Олег Гочев за модулни интерактивни стенни инсталации. Инициативата за артистичната намеса е на доц. д-р Екатерина Тодорова от НБУ и на Силвана Павлова и Росица Караджова от Съюза на глухите в България.

Същността на идеята е създаване на променяемо произведение от група художници, обединени единствено от обща за всички тема. Публиката има възможност сама да променя творбата по свой личен или групов вкус, желание или настроение. Така от пасивен консуматор-реципиент зрителят се превръща в активен съучастник и дори съавтор на произведението.

Инсталациите са реални и физически и по този начин се явяват пряк продължител на класическата традиция в хилядолетното изкуство на стенописа, чиито произведения са създадени за да съществуват през вековете.

Проектът е продължение на съвместната инициатива на Нов български университет и Съюза на глухите в България от пролетта на 2021 година, когато студенти и преподаватели на НБУ се включиха в кампанията „Оставете вашите ръце".  Тогава беше изграден кът за обучение на младите хора с библиотека, с детски занимания, място за срещи и дискусии. 15 студенти по логопедия, психология и изящни изкуства и преподаватели от НБУ бяха сред първите, които се включиха в ремонта. Студентите работиха върху проекти за промяна във визията на новото пространство.

Интердисциплинарният проект „Светлината говори, ръцете създават" е осъществен с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура" по Направление „Визуални изкуства" и НБУ.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
20.07.2022 г. 13:54
Посетено:
690
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35105-studenti-ot-nbu-i-uchenitsi-preobrazyavat-sayuza-na-gluhite-chrez-proekt-svetlinata-govori-ratsete-sazdavat