Проекти

С „Грижа за истината“ срещу фалшивите новини и антиромската дезинформация

Нов сборник представя най-разпространените фалшиви новини срещу ромските общности

С „Грижа за истината“ срещу фалшивите новини и антиромската дезинформация

 

◊ ПРОЕКТ "ГРИЖА ЗА ИСТИНАТА"

„Грижа за истината - срещу фалшивите новини и антиромската дезинформация“ е заглавието на най-новото издание на Фондация „С.Е.Г.А. – Старт за ефективни граждански алтернативи“, което вече е достъпно онлайн на уебстраницата на организацията. Книгата представя основната част на извършеното по проект „Грижа за истината“, фокусиран върху едно от най-явните и нелицеприятни проявления на антиромските нагласи и тенденции в българското общество - медийните дискурси, които разчитат на дезинформация и фалшиви новини при представянето на ромските общности и отразяването на събития, свързани с тях.

Изданието е продукт на съвместната работа на експертен екип от четирите партньорски организации - Фондация С.Е.Г.А., Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Фондация „Рома-Лом“ и Центъра за изследване на демокрацията. Автори и съавтори на текстовете в книгата са едни от водещите дългогодишни изследователи по темата: Ралица Сечкова, Росалина Тодорова, Лилия Якова, Румян Сечков, Люба Батембергска, Емануил Георгиев и Николай Кирилов.

Включените доклади и анализи засягат теми като: представяне на многопластовия състав на ромските общности; очертаване на актуални медийни тенденции вътре в тях; отличаване на основните медийни клишета по отношение на ромите в България, въз основа на които се тиражират и фалшиви новини; наблюдение върху механизмите и каналите за разпространение на медийна враждебност и дезинформация срещу ромите; достоверни факти, оборващи най-често срещаните митове; добри практики и стратегии за противодействие както вътре в ромските общности, така и в по-цялостния обществен контекст. 

Идеята за проекта „Грижа за истината“ не беше мислена и измислена в офиса на някоя от партньорските граждански организации за участие в конкурса по програмата на ЕС. Тя беше „натрапена“ от реалната ситуация, в която се намира българското общество, разделяно по различни признаци чрез целенасочени действия от политически формации и добре организирани групи. Новите технологии – електронните медии и социалните мрежи, много успешно подпомагат този процес, защото се развиха стремително през последните години и свариха неподготвени хората да боравят разумно с тях.“ – подчертава в увода към книгата Румян Сечков.

В съкратен вид в книгата са включени и три наръчника за разпознаване и противодействие на фалшивите новини и медийните манипулации, разработени от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“. Първият е базисен, предназначен за по-широка аудитория, вторият е насочен към ромски лидери и активисти и здравни медиатори, а третият е предназначен за учители. В него са включени методика за развиване на критично мислене и толерантност у учениците, както и примерни уроци, които могат да се прилагат в клас.

Книгата „Грижа за истината - срещу фалшивите новини и антиромската дезинформация“  е полезен познавателен и приложен инструмент за всички, които пряко или непряко се занимават с темите за антиромската дезинформация, фалшивите новини, безопасен интернет. Публикуваните анализи, методики и ресурси са от полза и на ромските активисти в конкретната им работа с общностите при разсейване на слухове и неверни твърдения, често водещи до допълнителна автосегрегация.

 

Тази публикация е разработена в рамките на проект ГРИЖА ЗА ИСТИНАТА – „Преодоляване на антиджипсизма чрез овластяване на ромите за противодействие на дезинформацията и фалшивите новини в България“, съфинансиран от Програма „Права, равенство и гражданство“ (2014 – 2020) на Европейския съюз и е реализиран в партньорство от Фондация С.Е.Г.А. – Старт за ефективни граждански алтернативи (водещ партньор), Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Фондация „Рома-Лом“ и Център за изследване на демокрацията.

 

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
14.07.2022 г. 15:12
Етикети:
книга
Център за изследване на демокрацията
Фондация „Рома-Лом“
Фондация „Приложни изследвания и комуникации“
антиромска дезинформация
Грижа за истината - срещу фалшивите новини
Фондация „С.Е.Г.А.
Посетено:
681
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35077-s-grizha-za-istinata-sreshtu-falshivite-novini-i-antiromskata-dezinformatsiya