Проекти

Соларни дни в Габрово с Грийнпийс – България

Част от съпътстващата програма на 25. Биенале на хумора и сатирата в изкуството

Соларни дни в Габрово с Грийнпийс – България

 

 ◊ СЪБИТИЕТО

Между 15 и 17 юли в и около Музея на хумора и сатирата ще се проведе соларен уикенд с Грийнпийс – България. В рамките на три дни габровци и гостите на града ще имат възможността да се включат в поредица от събития: да гледат прожекция на филма на Patagonia – We the Power, посветен на енергийни общности в Европа; да се включат в разговори за това как сами могат да произвеждат енергия от възобновяеми източници и да бъдат енергийно независими; да се насладят на концерт, захранен с енергия от слънцето; да рисуват заедно с децата си.

Събитията са със свободен вход и са част от съпътстващата програма на 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството с тема Икономия на средствата. Те ще се проведат в и около Музея на хумора и сатирата, който през тази година освен, че отбелязва своята 50-годишнина, e инициатор и проводник на редица зелени практики.

Събитията също така са част от кампанията на Грийнпийс за забрана на рекламите на изкопаемите горива. Петицията може да бъде подкрепена на: https://act.gp/Ban-Fossil-Fuel-Ads-Media.

 

◊ КРАТКА ПРОГРАМА ПО ЧАСОВЕ

Петък

20:30 Откриване с прожекция на документалния филм We the Power и тематична дискусия

Събота

10:00 – 13:00 Соларно кафене на тема Енергия от покрива
16:00 – 19:00 Дискусия как да си направим енергиен кооператив
20:30 Соларен концерт на суинг група Wet Pebbles + DJ set by ELEN

Неделя

10:00 – 12:00 Занимания за деца и родители: слънчеви рисунки и по-ниски сметки

 

◊ ПОДРОБНА ПРОГРАМА

Петък, 15.07., 20:30

Откриване на събитието с прожекция на документалния филм We the Power, последвано от кратка тематична дискусия.

Филмът разказва за различни общности от Европа, които отнемат властта от големите енергийни компании, за да я върнат в ръцете на хората. В него се проследяват историите на приятели, семейства и визионери, които разрушават бюрократичните ограничения пред себе си, за да произвеждат сами енергията, която им е необходима.

 

Събота, 16.07.

В събота сутринта, от 10:00 до 13:00, предстоят разговори за енергийната независимост и възможностите пред хората да се обединяват, за да я постигнат, а следобед, от 16:00 до 19:00 Балин Балинов - координатор на кампания Енергийни решения, ще разкаже какво е енергиен кооператив.

След това, от 20:30 е концерта на група Wet Pebbles, която изпълнява музика в стил суинг и боса нова, популярни песни в поп-суинг аранжимент. Артистите също така пишат авторска музика и импровизират на сцената.

Инструментите на групата ще бъдат захранени от преносимата соларна система на Грийнпийс – България.

Wet Pebbles са:

Бояна Желязкова – цигулка и вокал
Невена Григорова – барабани и вокал
Teddy Velvet – електро-акустична китара и вокал
Данаил Брезов – бас

Вечерта ще завърши с DJ сет от ELEN с подборка трип-хоп, R&B и лека електронна музика.

Елен е позната с различните си творчески превъплъщения. Тя е част от диджейския колектив на Melformator, но освен участията си с проекта, името ѝ се свърза с artnewscafe, FLUCA - Austrian Cultural Pavilion, Kapana Fest, Wake up, Кръгче, BLENDER, ПРОГГ+, White House, Oh, Sunday! и други.

 

Неделя, 18.06.

Неделната сутрин, от 10:00 до 12:00, ще бъде посветена на рисуване за деца на тема Енергия от слънцето с Елиза Ковачева-Цокова от художествена школа Елиза арт. Родителите са поканени на соларно кафене, на което в неформална обстановка ще разговарят с експерти как могат да намалят сметките си, като използват възобновяема енергия. Рисунките ще бъдат изложени за две седмици в Музея на хумора и сатирата като част от изложбата за деца Град Градина.

 

* * *

Освен трите изложби в рамките на 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството - журираните селекции Карикатура и Съвременно изкуство, както и кураторската изложба Тренинг за чувствителност, до 30 септември предстои богата програма от паралелни събития. Партньори на програмата са  Грийнпийс България, Зелени Балкани, Спасителен център за диви животни, Българска фондация Биоразнообразие, Дружество за защита на птиците, Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Природонаучен музей - София, ПП Българка, НП Централен Балкан, Дирекция Инфраструктура и екология при Община Габрово.

Можете да следите програмата на Биеналето на:

biennial.humorhouse.bg 
facebook.com/GabrovoBiennial/
https://www.facebook.com/humorhouse.bg

 

 

Автор:
Светлана Михайлова, Музей на хумора и сатирата, Габрово
Публикация:
13.07.2022 г. 11:43
Посетено:
717
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35070-solarni-dni-v-gabrovo-s-griynpiys-balgariya