Проекти

„Литературни маршрути" и една литературна изложба през юли

Програма юли 2022

 

◊ „ЛИТЕРАТУРНИ МАРШРУТИ“ И ЕДНА ЛИТЕРАТУРНА ИЗЛОЖБА ПРЕЗ ЮЛИ

Програма:

• Зелена литературна разходка из Курубаглар (Лозенец) | автор и водещ: Радослав Чичев

06 юли | 18:30 | начална точка: парк "Славейковите дъбове" (бул. "Св. Наум" 41)

• Литературен маршрут „Шишманови в София" | автор и водещ: Лора Шумкова

13 юли | 18:30 | начална точка: домът на Шишманови,  ул. „Шипка" 11

• 5 ПИСАТЕЛКИ: Литературен маршрут на Катя Зографова

21 юли | 18:30 | начална точка: градинката на църквата "Св. Георги"

• Изложба „Литературна София"

Фотографии: Иван Шишев и Екатерина Калугина | Етюд-и-те на София
Видео: Екатерина Минкова

Откриване: 21 юли | 20:00 ч.
Галерия Credo Bonum (ул. „Славянска" 2)

 

Всички маршрути са със свободен достъп и без предварително записване

________________________________________

Четвъртият сезон на „Литературни маршрути" на Фондация „Прочети София" продължава през юли със „Зелена литературна разходка из Курубаглар" (днешен Лозенец), с маршрут за проф. Иван Шишманов и неговия род и с маршрут, посветен на пет български писателки. Юлската серия ще приключи с откриването на изложбата „Литературна София" в галерия Credo Bonum.

На 06 юли от 18:30 ч. в парка на „Славейковите дъбове" (бул. „Св. Наум" 41) поетът и радиожурналист Радослав Чичев ще започне своята разходка из Лозенец –дом и вдъхновение за много писатели, поети и журналисти. Историята на някогашния Курубаглар ще проследим през произведенията на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Сирак Скитник, Асен Разцветников, Светослав Минков, Чавдар Мутафов, Валери Петров и др., но и през темите за природата и технологията.

„Ще видим как природата вдъхновява и дава отдих, и как модернизацията създава нови насоки и идеи за пишещите. Маршрутът ще започне от дъбовата гора на Пенчо Славейков, преминавайки през характерните за квартала улици и сгради, ще спрем през дома на Светослав Минков, където ще чуем гласа му. По време на тура постепенно от природата ще навлезем в техниката, за да видим природата на техниката. После ще се отправим към спирка „Вишнева", където ще открием как първите трамвай навлизат в литературата ни. Ще надникнем в къщата на Сирак Скитник, за да послушаме заедно с него първите радиопредавания. Понасяйки се на техните вълни, ще стигнем до улицата, ухаеща на липи...", разказва Радослав Чичев.

Точно седмица по-късно Лора Шумкова, която е литературен теоретик, редактор и критик, ще добави нов маршрут към водената от нея поредица „Софийски страници" в рамките на „Литературните маршрути". „Шишманови в София" ще започне от дома на семейство Шишманови на ул. „Шипка" 11 на 13 юли от 18:30 ч. През 2022 г. се навършиха 160 години от рождението на проф. Иван Шишманов и Лора Шумкова избира да посвети своя литературно-градски разказ на една от най-космополитните и всестранноразвити личности в историята на националната политика, образование и култура. Тя ще обърне внимание и на ролята на съпругата и сина му за европеизирането и модернизирането на младата българска държава, както и на това къде можем да разчетем следите от тяхното дело в тъканта на днешна София.

В седем точки, свързани с личностите на проф. Иван Шишманов и неговите близки – тъста му проф. Михайло Драгоманов, съпругата му Лидия и сина му Димитър, Лора ще очертае техните колоритни фигури и забележителния им принос в българския културен живот от Освобождението до края на Втората световна война.

Маршрутът се посвещава на всички украинци, намерили втори дом в България и ще завърши с припомняне на някои от невидимите украински следи, които при внимателно вглеждане все още можем да разчетем в българската литература и които поне отчасти дължим тъкмо на семействата Драгоманови и Шишманови.

На 21 юли от 18:30 ч. литературната историчка Катя Зографова ще ни разведе из историите на пет български писателки. Тазгодишният ѝ маршрут ще започне от църквата „Св. Георги", която се намира в непосредствена близост с дома на Фани Попова-Мутафова. Турът ще продължи към дома на Елисавета Багряна, за да отбележим 95-годишнината от издаването на първата ѝ стихосбирка „Вечната и святата", а след това ще се насочим към музея на Славейкови, където обаче Катя Зографова ще разкаже повече Мара Белчева и Светослава Славейкова. Литературният маршрут на Катя Зографовава включва още имената на Екатерина Каравелова и Съба Вазова.

Маршрутът ще завърши пред галерия Credo Bonum, където публиката ще има възможност да разгледа изложбата „Литературна София" с фотографии на Иван Шишиев и Екатерина Калугина от „Етюд-и-те на София" и кратки видеа на режисьорката Екатерина Минкова. В изложбата ще бъдат включени част от фотографиите, поместени в едноименната книга на издателство „Кръг", но и много нови снимки. Всички те ще бъдат групирани в различни тематични раздели като:  библиотеки, книжарници, съвременни писатели, четящият човек, литературни сезони, Скритите букви, статуи. Снимките показват преплитането на града и литературата; начините, по които книгите съществуват в града; местата, които са важни за литературната и културната ни памет. В изложбата ще могат да се видят също и 7 кратки видеа на Екатерина Минкова, отново свързани с литературния живот в София. Сред тях ще има и кадри от предишни „Литературни маршрути" през тази година. На 28 юли ще бъде прожектиран документалният филм на Екатерина Минкова „Литературните места на София". Изложбата ще продължи до 06 август.

 

Финалната част от тазгодишната програма ще бъде през септември, когато ще се проведат още няколко съвсем нови Литературни маршрута само по веднъж и ще бъде поставена паметна плоча на поета Георги Рупчев.

Събитията са със свободен достъп и без предварително записване.

________________

„Литературни маршрути" е проект на Фондация „Прочети София".

Събитията от програмата на „Литературни маршрути" се реализират с подкрепата на Столична община.

Изложбата „Литературна София" на Екатерина Минкова, Иван Шишев и Екатерина Калугина се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по програма „Творчески инициативи. Модул 2: Групови проекти". „Прочети София" е партньор на изложбата „Литературна София".

 

За повече информация: 

fb/LiteraryWalks
Instagram (@literarywalks.sofia)
literarywalks.org

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
04.07.2022 г. 14:39
Посетено:
1251
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/35019-literaturni-marshruti-i-edna-literaturna-izlozhba-prez-yuli