Проекти

Шаржове на най-известния руския политически карикатурист Сергей Елкин – на всички дигитални платформи на БНР

"Сергей Елкин рисува за БНР" - всеки четвъртък се публикува карикатура на Елкин по актуални вътрешни или международни теми

Шаржове на най-известния руския политически карикатурист Сергей Елкин – на всички дигитални платформи на БНР

 

Българското национално радио започна съвместна поредица с руския политически карикатурист Сергей Елкин. Всеки четвъртък, на интернет портала bnr.bg и в официалния профил на радиото във Facebook се публикува карикатура на Елкин по актуални вътрешни или международни теми. Рубриката се казва „Сергей Елкин рисува за БНР“. Първата карикатура за кризата в България, събра няколко хиляди преглеждания. Днес БНР публикува втория негов шарж – за войната в Украйна.

„Радвам се, че започнахме съвместна работа със световноизвестния художник Сергей Елкин. Убеден съм, че това ще бъде успешно сътрудничество, което ще обогати извънпрограмното съдържание на БНР“, казва генералният директор Милен Митев.

„По този начин, от една страна, показваме, че в днешния дигитален свят радиото не е само звук.  А от друга, подаваме ръка на един автор да продължава да твори, дори далече от дома си“, коментира директорът на дирекция „Дигиталните програми“ Иво Тодоров.

През пролетта на тази година, малко след началото на войната в Украйна, Сергей Елкин напусна Москва и заживя в България. Това се случи, след като новите руски закони заплашват със затвор всеки, публикувал информация, която властта може да обяви за недостоверна. Руският президент е често използван персонаж в карикатурите на Елкин. Много от почитателите му се възхищават на смелостта на художника да публикува шаржове с Путин. Работи на Елкин са публикувани в издания като The Economist, The Guardian, Deutsche Welle, The Moscow Times и много други.

 

 

Автор:
БНР
Публикация:
23.06.2022 г. 12:41
Посетено:
671
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/34972-sharzhove-na-nay-izvestniya-ruskiya-politicheski-karikaturist-sergey-elkin-na-vsichki-digitalni-platformi-na-bnr