Проекти

Театър на сетивата на турне в Трявна, Габрово и Перник

Творчески ателиета за сетивен театър, музика и танц за деца и младежи от SOS детски селища - България

 

През юни и началото на юли екипът на Театър на сетивата София се отправя към градовете Габрово, Трявна и Перник, за да проведе творческо-образователни ателиета за сетивен театър, музика и танц за деца и младежи от мрежата на SOS детски селища. Инициативата, подкрепена от програма “Социално ангажирани изкуства” към Национален фонд “Култура” и с партньорството на „SOS детски селища – България“, ще позволи на участниците в ателиетата не само да се запознаят с методите на сетивния театър, но и да създадат заедно с артистите сетивно преживяване, през което да преминат други деца и възрастни от общността.

След прекрасната първа среща между децата от SOS детски селища и Театър на сетивата по време на интерактивния пърформанс „Пътуване във Всичколената“ през 2021 г. в София, екипът от артисти е в нетърпеливо очакване на тази естествена следваща стъпка – проект, целящ да развие творческите умения и артистичен потенциал на децата, ползващи услугите на SOS детски селища от Трявна, Габрово и Перник, чрез активното им участие в интерактивни ателиета за сетивен театър, музика и танц.

В проекта ще вземат участие както артисти от Театър на сетивата София, така и учители, възпитатели и социални работници. Това ще създаде възможност за преплитане на артистичните методи на сетивния театър с образователните похвати, създавайки своеобразна форма на арт терапия. Целта е да се даде възможност на децата, участващи в проекта, да активират въображението си, да развиват сетивността си, да задълбочават доверието в себе си и другите, както и да укрепят усещането за собствените си таланти и умения за себеизразяване.

По време на ателиетата децата ще имат възможност да се впуснат в интензивно преживяване на методите на сетивния театър, както и да се срещнат с други изпълнителски изкуства, участвайки в създаването на интуитивна музика и работа с движение и танц.  Участниците ще имат възможност да изработят „емоционална карта“ на града, през която да изследват собствените си възприятия и отношение към градската среда.

Резултатите от творческите процеси в отделните градове ще бъдат представени под формата на сетивни градски пътувания – метод, разработен от Театър на сетивата София. Сетивните пътувания са имерсивна форма на изкуство, лежащо на границата между реално и въобразеното, превръщащо града в сцена и декор на едно неспирно представление. Маршрутът-лабиринт в градска среда дава възможност на хората, които преминават през него, да влязат в директно взаимодействие с артистите и децата. Това, което ще направи спектакъла по-специални от всякога е, че в главната роля ще бъдат децата и младежите от SOS детски селища.

Като част от проекта се предвиждат и предварителни онлайн семинари между артисти, учители и социални работници от SOS детски селища, на които да се обсъдят възможностите, които сетивният театър дава за социална и образователна работа с деца в риск и превръщането му в иновативен метод за арт-терапевтична работа.

Перник – с. Дрен – 27– 29 юни 2022

ГабровоТрявна – 4 юли – 6 юли 2022

Ако искате да преживеете финалното сетивно преживяване – резултат от творческите ателиета, пишете ни на info@sensorytheatresofia.com със заявка за участие.

 *

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“.

Автор:
Златина Толева
Публикация:
22.06.2022 г. 08:58
Посетено:
648
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/34967-teatar-na-setivata-na-turne-v-tryavna-gabrovo-i-pernik