Проекти

Студенти и преподаватели с арт проект "НБУ за Корал, Корал за Украйна"

В Световния ден на океана (8 юни) млади творци насочат вниманието към опазването на околната среда и мира на планетата

 

Студенти и преподаватели от Нов български университет се противопоставят на войната със средствата на фотографията, дизайна и музиката в проекта „НБУ за Корал, Корал за Украйна“.

Превърналият се в традиция проект на департамент „Дизайн“ „НБУ за Корал“, в чиято основа стои опазването на природата на един от малкото останали диви плажове в България, тази година насочва вниманието към съхраняването на мира. Младите творци представят пространствени инсталации, скулптури и обекти, създадени в диалог с природата, на черноморския плаж "Корал".

„НБУ за Корал е и НБУ за Украйна, защото от другата страна на плажа, от другата страна на това море няма изкуство, няма инсталации, изкуството и историята на един народ са системно унищожавани, прави се опит да бъде заличена цяла една култура. От другата страна на това море се води война, има зло, злото е близо“, споделя проф. Борис Сергинов, преподавател в департамент „Дизайн“ на НБУ.

Обединени от визията за алтернативен подход към дизайна и любовта към хората и чистата природа, студентите и преподавателите използват изразните средства на ленд арта -  форма на творчество, родила се в борба за защита именно на застрашени места и в защита и протест срещу агресията на различни диктатори. Като прилагат дизайнерски подход към пространствената среда на плажа и природни материали, творците от НБУ поетизират красотата и романтиката на един от последните незастроени плажове в България. Това изразява отношението към каузата „Да запазим Корал“ и да не позволяваме мястото да се превърне в строителна площадка. От друга страна опазването на природата не може да бъде разделено от опазването и на човека от човечността.

„Ако изхождаме от идеята, че земята е наш дом, то това е и форма на интериорен дизайн, това е начина да протестираме за да съхраним нашия общ дом в който човещината, човеколюбието трябва да присъстват заедно с композиционните принципи и те са същите, както в човешките отношения, така в подхода към формата, защото изкуството не е просто декорация то е мощно оръжие, което изразява една идея - да запазим красотата на Корал, да запазим нашия дом, да защитим нашия свят-дом от агресията и злото“, разказва проф. Борис Сергинов.

Част от инсталациите, създадени изцяло от естествени материали, ще останат на Корал през цялото лято, а останалите ще бъдат представени официално на изложба през юли в София.

Проектът „НБУ за Корал, Корал за Украйна” е част от „Летни дни на дизайна“ в НБУ и се реализира с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на Нов български университет. В него участват студенти и преподаватели от департаментите „Дизайн“, „История“, „Антропология“, „Музика“.

__________________

Фотокредит: проф. Васил Гарнизов

Автор:
НБУ
Публикация:
08.06.2022 г. 12:06
Етикети:
музикадизайнфотографияпреподавателистудентиприродапроектНов български университетНБУ
„Летни дни на дизайна“
мир
„НБУ за Корал. Корал за Украйна”
Посетено:
791
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/34880-studenti-i-prepodavateli-s-art-proekt-nbu-za-koral-koral-za-ukrayna