Проекти

NEXUS CULTURA - първата дигитална платформа за независими артисти вече е факт

Нов сайт за база данни в сферата на културата

NEXUS CULTURA - първата дигитална платформа за независими артисти вече е факт

 

Nexus Cultura е първата платформа в България, която предоставя на фокус на широката публика богата база данни, новини и проекти от независимия културен сектор. Основните цели на Nexus Cultura са създаването на условия за формиране на професионална мрежа на творци от различни области на изкуствата и поддържането на актуална и достъпна информация за разнообразни събития и артисти. Уебсайтът, който е подкрепен по програми “Публики” и “Творчески инициативи” на Национален фонд “Култура”, стартира с база данни на 31 май.

Nexus Cultura е виртуално пространство, където независимите артисти могат да покажат себе си и проектите си, а всеки любител да открие информация за свободните творци и техните спектакли, филми, концерти и др. Платформата ще дава възможност и за обратна връзка под формата на оценка за посетено събитие. Всеки потребител ще има собствен профил в сайта след регистрация. Nexus Cultura представя портфолио и кратка визитка за всеки независим артист – биография, снимки и събития, в които участва, като така публиката ще може да следи развитието на любими лица от киното, театъра, музиката. В дигиталната платформа ще може да се открие информация и за сдружения от независимия културен сектор, както и за независимите пространства, които може да бъдат сцена за нови проекти. Афишът е с представления, които не са част от държавните или общински културни институти.

Зад създаването на Nexus Cultura стои екип от млади творци, които се обединяват в идеята за създаването на платформа, която свързва артисти на свободна практика с техните публики. В него влизат Сияна Недялкова, културен мениджър, Максима Боева, режисьор и мениджър на проекти, Теодора Симова, графичен и уеб дизайнер, Елеонора Христова, писател и журналист на свободна практика, Марияна Петрова и Катерина Стоянова.

В бъдеще създателите планират разширяване на функциите на дигиталната платформа с активности, насочени към творците и считат, че създаването на подобен сайт е повод да има повече независими проекти, които ще има как и къде да бъдат представяни и популяризирани.

Nexus Cultura представи своята официална уеб страница, фейсбук и инстаграм профили. Идеята е платформата да подобрява дейността си постоянно като информацията се обновява и допълва.

Сред партньорите на Nexus Cultura са Театър „Реплика“,  Фондация „Театър Нокс“, АТОМ, SPAM Studios, No Blink, Луноход, Уебгроу студиос и др.

За повече информация следете страниците на Nexus Cultura и в Instagram и Facebook.

 

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
06.06.2022 г. 12:43
Етикети:
проектиновинидигитална платформа
независим културен сектор
Nexus Cultura
Посетено:
672
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/34859-nexus-cultura-parvata-digitalna-platforma-za-nezavisimi-artisti-veche-e-fakt