Проекти

Проект „Осветените пътища - 90 години следи от изкуството на Иван Кирков“

30 май - 5 юни 2022, Културен Център Тракарт - Пловдив

Проект „Осветените пътища - 90 години следи от изкуството на Иван Кирков“

 

Проект "Осветените пътища - 90 години следи от изкуството на Иван Кирков"

Проф. Иван Кирков - това е ключ към щастието на една извоювана свобода, а „осветените пътища на Иван Кирков“ - това е да изпитате непреодолимо желание за сътворчество и съавторство с художника, раздаваш себе си през целия си съзнателен живот. Неговата безпрецедентна творческа провокативност е насочена към общовалидни за всички ни сетивни усещания, докосват ни със своите произведения като многообразен извор, често пъти непредвидим, но винаги разпознаваем.
Българското изкуство трябва да цени и популяризира авторите превърнали живота си в градивна светла линия и трасирали нови естетически и художествени практики у нас.

Иван Кирков е представител на поколението творци, осъществили голямата промяна в българското изкуство в началото на 60-те години. Стремежът и търсенето на нови форми и средства на изява го прави един от най дискутираните художници. Провокативен, експериментиращ в различни области, блестящ със своя интелект, мислещ творец – това е проф.Иван Кирков.

Най-ярките следи виждаме в професионалната реализация на неговите студенти завършили випуските на Националната художествена академия „Николай Павлович“, София.

Проект „Осветените пътища - 90 години следи от изкуството на Иван Кирков“ ще събере ученици на големия художник и цели утвърждаване на високостойностните художествени традиции и предаването им като естетически норми и вкус на подрастващите със стремеж към иновативност, развитие и достъпност до всички форми и изобразителни практики. Настоящият симпозиум и проект е израз на почит към работата на художника и дългогодишната му преподавателска дейност. Ще бъдат организирани срещи с млади художници и художници със зрителни затруднения. Симпозиумът ще работи на принципа на отворените врати, като работният процес на визуалните артисти ще може да бъде наблюдаван в реално време от зрители и посетители. Те ще ги запознаят със своите национални и международни участия, концепции и творчески търсения.

Участници в симпозиума са: Атанас Парушев-Шока, Веско Велев, Дарина Цурева, Динко Стоев, Долорес Дилова, Красимир Цанов, Мариана Маринова, Петко Петков, Чавдар Маринов и др.

Участниците в симпозиума ще работят в творческите ателиета на ТРАКАРТ ПАРК и създадените по време на проекта картини ще бъдат включени в обща изложба в изложбените пространства в ТРАКАРТ ПАРК, която ще се открие на 5 юни 2022 г. в ТРАКАРТ ПАРК.

Програма:

На 1 юни 2022 г. - Ден на детето в ТРАКАРТ ПАРК ще се проведе Детска работилница „Четем и рисуваме“ с деца приказките, илюстрирани от Иван Кирков. Тази проява е посветена на детското творчество, основно направление в изкуството на автора.

На 2 юни 2022 г. в програмата на участниците в симпозиума е предвидено посещение на Голямата епископска базилика, Културен център-музей „Тракарт“, Изследователски център-музей „Тракарт“.

За 3 юни 2022 г. програмата включва:
· Среща-разговор с Детските школи по изобразителни изкуства в Асеновград. Срещата ще бъде в Старинното училище. На тази среща ще присъстват и представители на отдел „Култура“ към община Асеновград;
· Посещение на паметника на проф. Иван Кирков;
· Посещение на 3 емблематични за Асеновград и България църкви – „Св. Богородица", „Св. Архангели" и „Св. Николай.

На 5 юни 2022 г. – Изложба на творби, създадени по време на Симпозиума от участниците – ученици на проф.Иван Кирков. Ще бъде открита и постоянна експозиция с 110 произведения на проф. Иван Кирков в ТРАКАРТ ПАРК, новооткрито пространство за представяне на съвременно изкуство и паркова среда. Колекцията е собственост на Фондация „Тракарт-2000“-Пловдив.

16 Септември 2022 г. – Изложбата ще гостува в Старинното училище в Асеновград. Изложбата със създадените по време на симпозиума картини ще гостува до 16.10.2022 г.

Целта на проекта е популяризиране изкуството на големия български художник проф. Иван Кирков и утвърждаването на приноса му към съвременното българско изкуство .

Проектът „Осветените пътища - 90 години следи от изкуството на Иван Кирков“ се реализира от Фондация „Тракарт-2000“, Пловдив с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по Програма „Визуални изкуства“ 2021.

Автор:
Организаторите
Публикация:
01.06.2022 г. 12:11
Етикети:
ПловдивизложбасимпозиумПроект
Културен Център Тракарт
Фондация „Тракарт-2000“
„Осветените пътища - 90 години следи от изкуството на Иван Кирков“
Посетено:
497
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/34827-proekt-osvetenite-patishta-90-godini-sledi-ot-izkustvoto-na-ivan-kirkov