Проекти

Първа мащабна изява на консорциум „Изкуство и образование“ – над 100 участника в грандиозен концерт и изложба

10 май 2022, Дом на културата „Борис Христов“ - Пловдив. Вход свободен!

Първа мащабна изява на консорциум „Изкуство и образование“ – над 100 участника в грандиозен концерт и изложба

 

◊ ПОКАНА

Грандиозен празник за пловдивчани и гостите на града подготвят 14 институции, обединени в Консорциум „Изкуство и образование“. Те канят всички желаещи на 10 май в Дом на културата „Борис Христов“.

От 17.30 часа - откриване на изложба на творци от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ (АМТИИ-Пловдив), с участието на състави от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел, Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив.

От 19 часа на концерта с водещи Кръстьо Кръстев и Лили Бързева публиката ще се наслади на изпълненията на Академичния народен хор при АМТИИ с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев, Хора на Държавна опера - Пловдив с диригент Драгомир Йосифов, балетната трупа на Опера Пловдив с хореограф Амедео Джунта, академични фолклорни състави и вокален ансамбъл „Про белканто“ на АМТИИ и фолклорен ансамбъл „Тракия“.

Входът е свободен и за двете творчески изяви в Дома на културата.

Събитията са под патронажа на Пламен Панов, заместник-кмет в Община Пловдив с ресор „Култура, археология и туризъм“, и са посветени на 24 май – светлия празник, с който отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„С вълнение ви каним на първата съвместна мащабна изява на партньорите от консорциум „Изкуство и образование“. Присъстващите ще имат възможност да се насладят на творбите и изпълненията на над 100 ученици, студенти и професионални артисти“, очертава мащабите на събитията проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ. Ръководството на арт университета, в който се изграждат таланти във всички изкуства, е инициатор и основоположник на сдружението.

Членове на създадения в края на миналата година консорциум „Изкуство и образование“ са АМТИИ - Пловдив, Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, Държавна опера – Пловдив, Държавен куклен театър - Пловдив, БНР Радио Пловдив, Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства –Пловдив, Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ - Пловдив, Фолклорен ансамбъл „Тракия“, СНЦ „Български национален младежки фолклорен съюз", Общински институт „Старинен Пловдив“, Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ - Котел, БНТ 2 - национална обществена телевизионна програма на Българската национална телевизия.

 

Автор:
Катя Стайкова
Публикация:
09.05.2022 г. 13:47
Етикети:
изложбаконцертПловдив
Консорциум „Изкуство и образование“
Дом на културата „Борис Христов“
Посетено:
578
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/34647-parva-mashtabna-izyava-na-konsortsium-izkustvo-i-obrazovanie-nad-100-uchastnika-v-grandiozen-kontsert-i-izlozhba