Проекти

"Второто освобождение" – прожекция за учащи

След своята премиера филмът събуди разпалени дебати

"Второто освобождение" –  прожекция за учащи

 

◊ "ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ" 2022

Осем са заглавията в новия пролетен семестър на инициативата „Европейско кино за учащи“ – проект с мисия да показва най-доброто от съвременното кино изключително и само на ученици и студенти при вход свободен.  

Програмата започва на 9 май и продължава всеки понеделник от 16.00 ч. до 27 юни, можете да я видите на адрес: https://students.siff.bg/

Откриващото заглавие на 9 май неслучайно е българският документален филм, дело на Светослав Овчаров и Евелина Келбечева „Второто освобождение”.

Филмът е задълбочен исторически прочит на архивни документи и хроники за състоянието на България по време на съветската окупация между 1944 и 1947 г. Създаден е с подкрепата на Държавна агенция „Архиви“, Министерство на образованието и науката и Югозападен университет „Неофит Рилски“.

Съвсем естествено, веднага след своята премиера заглавието събуди разпалени дебати, а мнозина се обърнаха с призива, че филмът трябва да бъде част от учебната програма. Специални гости на прожекцията ще бъдат двамата автори заедно с продуцента и оператор Светла Цоцоркова.

* * *

ВТОРОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ / AN OCCUPATION OR A LIBERATION
България, 2021, 60’
Реж. Светослав Овчаров

Съветската окупация на България от есента на 1944 г. до зимата на 1947 г. предизвиква най-големия политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история. Филмът е изграден изцяло от хроники и документи, голяма част от които се показват за пръв път.

Покани ще намерите само на място и само за учащи срещу документ.

* * *

На 10 май (вторник) Държавна агенция "Архиви" ще качи целия филм на Евелина Келбечева и Светослав Овчаров в своя канал в YouTube на адрес: https://www.youtube.com/channel

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
08.05.2022 г. 15:26
Етикети:
Светослав Овчаровпрожекциипроектинициатива
„Второто освобождение”
Евелина Келбечева
„Европейско кино за учащи“
Посетено:
1658
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/34623-vtoroto-osvobozhdenie-prozhektsiya-za-uchashti