Проекти

Кампания "Аз обичам Русенската опера"

Началото на кампанията ще бъде поставено с концерта "Русе дирижира Операта" на 6 май

Кампания "Аз обичам Русенската опера"

 

◊ ПОКАНА

Кампания “Аз обичам Русенската опера“ за издигане популярността на културния институт обявява музикалният театър в крайдунавския град. Културната институция се обръща към своята публика и към своите почитатели с молба да се включат активно в популяризирането на  Държавната опера.

Замисълът на вдъхновяващата инициатива е оперният театър да се доближи максимално до хората в Русе. Всеки, без възрастови ограничения, може лично да участва в окриляващото начинание, като отиде в звукозаписното студио в зала „Филхармония” и запише кратък аудио и видео клип с посланието „Аз обичам Русенската опера“, което ще звучи занапред в ефира на малката Виена, както често наричат един от най-европейските градове в България.

Началото на кампанията ще бъде поставено с концерта „Русе дирижира Операта“ на 6 май – Гергьовден,  Ден на храбростта, който е и празник на Русе. От 12 часа пред централния вход на Доходното здание всеки от публиката ще може да дирижира музикален фрагмент от концертната програма, подбрана от най-известни и любими класически творби.

Основите на тази инициатива, в която русенци едновременно се забавляват, но и осъзнават ключовото значение на диригентската професия, са положени от главния диригент на Държавна опера Русе маестро Димитър Косев преди две години, в Деня на музиката - 1 октомври. Тогава идеята е посрещната с огромен интерес и съпричастност.

Творците от емблематичния музикален театър в града вярват, че събитието, инициирано с огромна любов и благодарност, ще стане повод за ново възраждане на духовните ценности, които са упование за всички в  днешните времена на изпитания.

*

Повече информация на https://www.facebook.com/stateoperarousse

 

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
03.05.2022 г. 12:19
Етикети:
инициативаДържавна опера РусеДимитър Косевконцерткампания
"Аз обичам Русенската опера"
„Русе дирижира Операта“
Посетено:
793
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/34608-kampaniya-az-obicham-rusenskata-opera