Проекти

Искра Ангелова и приятели четат в бомбоубежище "Гората на ужасите"

Текстове на Георги Марков, Стефан Бочев, Георги Господинов, Николай Грозни и Иван Хаджийски

 

◊ ГОРАТА НА УЖАСИТЕ

Четене с музика: Искра Ангелова, Цветелина Найденова, Явор Гайдов и Венелин Пиперов

Среща: 3.05.22, вторник, 17:45 часа на моста „Раковски“, на ъгъла на бул. Сливница и ул. „Г. С. Раковски“ 

Публиката ще бъде отведена до скривалище-бомбоубежище, събитието ще трае 1 час, входът е свободен.
 
„Гората на ужасите“ е идея на  Искра Ангелова – актриса, журналист и филолог, заедно с музикантите Цветелина Найденова, Явор Гайдов и Венелин Пиперов. Това импровизирано четене ще се случи в скривалище-бомбоубежище, за да подсили паралела между текстове, писани преди много години и днешния ни ден, в контекста на войната в Украйна, която става все по-реална и постепенно завзема целия ни свят… на фона на малките ни тревоги, скандали, предателства и политически боричкания.

Събитието ще се  базира на едни от най-актуалните и днес текстове на убития в Лондон български писател и журналист Георги Марков, и на неговите писма към жените му, както и на откъси от книгата на Стефан Бочев „Белене: сказание за концлагерна България“ и на откъси от самосбъдващите се есета-пророчества на Георги Господинов и Николай Грозни, както на печалните текстове на философа и журналист Иван Хаджийски, посветени на онази необяснима и срамна черта в нашата народопсихология, която предава, вместо да спаси; убива, вместо да се грижи; завижда, вместо да се възхищава и унищожава, вместо да гради. 
 
В този дързък синтез между на пръв поглед несъвместимите стилове, жанрове, истории и епохи Искра Ангелова ще работи със средствата на нов вид политически пърформанс-четене, който ще изрази тревогата на днешния дистопичен свят чрез силата на словото и публицистиката в новата вселена - човекът на ръба на силите си, все по-самотен и объркан, затворен в мазе под земята, уплашен, предаден от своите и захвърлен на изкуствения интелект и неговата евентуална милост. 
Засипван от (фалшиви) новини и информация, конспиративни теории и откровени клюки, на нашия съвременник вече му са му отказани и възможност за бягство в „обетованата земя“, и родина, той се скита из електронните сигнали на света и си спомня човещината през последните останали свидетелства за нея - а именно: през книгите. И през запазените писма. 

Досущ като героя на Кафка („Метаморфози“, „Процесът“ и „Замъкът“), новият днешен човек в спектакъла ще чете в ужас и ще произнася заедно с публиката пророческите сбъдвания на българските автори от миналото и съвремието ни, ще изписва на компютъра си отделни фрази, които звучат все по-стряскащо днес.

Идеята е тези смразяващи със своята документалност разкази да се случат и да прозвучат на зловещо място, свързано с миналото ни и историята на България в един предишен период, на място - самото то свидетелство за други времена, когато свободата беше само мечта и заглушен вик. 

Всички паралели с днешната действителност ще бъдат оставени на зрителите. Те ще изберат и подходящ финал на историите, ще напишат своите варианти за нови заглавия на нарочно кървавите и плашещи новини от медиите и вестниците днес, ще опитат да направят отчасти нов прочит на историята, която се пише отново и отново под натиска на новата реалност.

В контекста на разразилата се междувременно война тези текстове звучат още по-плашещо и невъзможно актуални. Но... надеждата на Искра Ангелова и нейните приятели е, че изкуството и писаното слово ще останат и след нас.

Събитието не би било възможно без подкрепата на НФК, директорката на 29. училище Маргарита Милева и кмета на район Сердика Тодор Кръстев. То се осъществява с медийното партньорство на cultureONE.

За повече информация: Искра Ангелова pticite@gmail.com

-----------

Снимки:

1. „Мъчението на ада“, Йеронимус Бош
2. Явор Гайдов, Цветелина Найденова, Джереми Мартин и Венелин Пиперов, личен архив
3. Искра Ангелова, личен архив

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
01.05.2022 г. 16:58
Посетено:
840
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/34597-iskra-angelova-i-priyateli-chetat-v-bomboubezhishte-gorata-na-uzhasite