Проекти

Ново художествено пространство

Споразумение за съвместно сътрудничество

◊ СЪБИТИЕТО

Renault Nissan Bulgaria и софийската GreenCat Gallery ще представят българско изкуство и творци в залата на Renault - бул. Никола Вапцаров 47 в София.


◊ ПРОЕКТЪТ

Четири са изложбите, предвидени за 2007 г., които ще бъдат курирани от GreenCat Gallery и организирани съвместно с Renault Nissan Bulgaria.


Както GreenCat Gallery притежава солидна репутация в успешното сътрудничество с бизнес и политическите среди (Hilton София, Каменица АД, хотел Кемпински Зографски, Посолство на Белгия и Посолство на Франция), така и Renault има своята дългогодишна практика на сътрудничество с творци в подкрепа на културни събития по цял свят.

Renault Nissan Bulgaria продължава, съвместно с GreenCat Gallery, една дългогодишна традиция, откривайки ново художествено пространство, в което българските творци ще могат да представят идеите и произведенията си, достигайки до нови аудитории.

• Първата изложба, с която ще бъде открито новото худжествено пространство, ще бъде на художника Спартак Йорданов на 26 февруари 2006 г.◊ ОЩЕ ЗА RENAULT

Френският автомобилен гигант, основан през 1899 г. от Луи Рено, започва да сътрудничи с творци още през 1923 г., когато великият художник Фалучи създава серия плакати за Renault.

През 1927 г. Renault започва да работи с художника-илюстратор Рене Венсан, а през същата година към творците, работещи с компанията, се присъединяват и кубистите Касандър и Шарл Лупо. През 1960 г. Савиняк работи като дизайнер за Renault и включва метафората за коне, за да илюстрира 4CV.

През 1972 г. Renault създават нов дизайн на своето лого, което в основата си е непроменено и до днес, макар и стилистично видоизменено през 1992 г., а малцина са онези, които знаят, че този символ, използван за първи път при колите от серията Renault 5, е създаден от големият художник Виктор Васарели.

През 90-те години на 20. век Renault работи и с някои от най-големите имена на световното кино като Антониони, Серджо Леоне, Марко Ферети и Клод Шаброл, с художника Кираз, както и с модния дизайнер Кензо (лимитирана серия на Clio Kenzo).

И днес също Renault спонсорира и подпомага културни събития по цял свят.
Автор: Renault-Nissan Bulgaria, GreenCat Gallery
07.02.2007 г. 15:17
Посетено: 810
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/3459-novo-hudozhestveno-prostranstvo