Проекти

"Ние сме музиканти" започна!

На 5 март започна изпълнението на проекта "Ние сме музиканти" в Държавна опера Стара Загора

 

„Ние сме музиканти" започна!
 
С водосвет за здраве и успех, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, на 5 март започна изпълнението на проекта „Ние сме музиканти" в Държавна опера – Стара Загора.

В продължение на две години този проект набира скорост в Европейската платформа за иновативни оперни и балетни проекти FEDORA. В уютния си дом, Старозагорската опера прегърна първите си „специализанти". Някои от тях ще получат главни роли в първия в България интерактивен сензорен спектакъл. Силата на изкуството е в помощ на децата със специални образователни потребности (СОП) и различни развитийни и поведенчески трудности, както и на тези, които нетърпеливо очакват своята среща с музиката. Сопраното Русалина Мочукова, солист на Държавна опера – Стара Загора, дълго се подготвя за този момент – с мисията на изкуството за предстоящите занимания в арт терапевтичните и развитийни работилници, съзнавайки голямата отговорност, която поема заедно с екипа на операта.

По време на официалното откриване всички участници и родители бяха приветствани от директора на Старозагорската опера Огнян Драганов и заместник-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова, които им пожелаха сили и упоритост в изпълняване на възложените задачи и споделиха, че с интерес очакват сценичния им дебют. Огнян Драганов акцентира върху социалната функция на Старозагорската опера „А именно най-великото човешко дело – музиката, да достигне до повече човешки сърца. С този проект целим тя да достигне и до най-малките. Да приобщим към нашето голямо семейство всички вас, мили малчугани! От днес, всяка събота, ще се занимавате с музика! Защото действително музиката е онази, която ни кара да правим разкази – както мама ни разказва приказки вкъщи, така и музиката вълнува нашите души, вълнува нашето съзнание  и ни кара да разказваме приказки за един вълшебен свят – света на музиката." Директорът на Старозагорската опера сподели за пътя от идеята до значимото постижение на проекта „Ние сме музиканти" да се класира на трето място в европейската надпревара на  културната платформа FEDORA и да успее да акумулира над 10 000 евро от донори от целия свят, което позволява на театъра да стартира първия етап от програмата. Финалната цел е „създаването на един спектакъл, в който всички вие, малки приятели, да участвате и да изявите своя талант. Тези работилници започват от днес и са безплатни за всички деца и безкрайно искам да благодаря тук на нашата прима Русалина Мочукова, която е логопед. Безкрайно благодаря, че ще влее своя талант на музикант във вас, скъпи деца. На родителите искам да кажа, че грижата ни за вашите деца и за вашето спокойствие е първостепенна. Безкрайно благодаря и на г-жа Сотирова, че направи тази връзка с възможно повече хора за този проект. Тук в Операта сте добре дошли като част от нашето голямо семейство." – завърши приветствието си към многобройните присъстващи деца и родители Огнян Драганов.

Заместник кметът на Община Стара Загора г-жа Иванка Сотирова, която застана зад проекта „Ние сме музиканти" и го популяризира и в детските градини, започна своето обръщение с думите: „Намираме се в един храм, храм на изкуството.Тук човек успокоява душата си и тук се вдъхновява към много творчески пориви, които никъде другаде не могат да се постигнат.Тук – в тази обител, в сътрудничеството с артистите, целия състав на Държавна опера Стара Загора могат да се родят толкова невероятни идеи, каквито само детските умове могат да създадат. Ние, възрастните, не можем да ги предполагаме." На базата на своя дългогодишен опит тя допълни още, че „все повече деца в днешното забързано време и в условията, в които растат имат различни прояви на логопедични проблеми. Понякога родителите не си дават сметка затова или когато вече го осъзнаят става доста късно.Аз не съм специалист в тези области, но съм достатъчно просветена и затова окуражих цялата тази идея, защото чрез изкуството най-лесно се отстраняват тези проблеми.Така че, уважаеми родители, бъдете отдадени, водете децата! Знам че има много желаещи, които са се записали и във времето ще видим как да удовлетворим тези желания, за да могат повече деца да участват. На добър час и през юни да видим спектакъла."

Веднага след официалното откриване започнаха заниманията по групи под ръководството на логопеда Русалина Мочукова. В първия етап на „Ние сме музиканти" се включват 32 деца със специални образователни потребности, деца с говорни и комуникационни проблеми, както и деца „в норма" с потенциални артистични и музикални интереси. Във фоайето на Операта е аранжирано цветно и свежо пространство със сцена и подходящи мебели, където се провеждат заниманията. Закупени са и предоставени на децата различни Орф инструменти и аксесоари, необходими за програмата, подготвена и съобразена с потребностите на участниците в отделните групи.

Първият ден бе много емоционален и вдъхновяващ за ръководителката на проекта Русалина Мочукова, която бе очарована колко бързо се е съкратил пътя на адаптация и приобщаване и колко спонтанно децата реагират на музиката и на игровите занимания.

Родителите споделиха развълнувано своето дълбоко усещане за грижа и съпричастност от страна на Операта и че това е най-важното за тях. Че няма нищо по-хубаво от това техните деца да греят щастливи и да имат нови приятели!

„Ние сме музиканти" започна!
На добър час!

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
08.03.2022 г. 14:23