Проекти

Центърът за изкуство и култура "Блок 14" подготвя фотографска и словесна акция „Напред в миналото“

Акцията ще бъде представена в Русе през месец юни 2022

Центърът за изкуство и култура "Блок 14" подготвя фотографска и словесна акция „Напред в миналото“

 

◊ ИНИЦИАТИВАТА

Центърът за изкуство и култура „Блок 14“ подготвя фотографска и словесна акция „Напред в миналото“

Фотографска и словесна акция „Напред в миналото“ мотивира визуални артисти, вдъхновени от историята, да сътворят изложба от фотоси и поетични текстове. Това ще се случи в Русе по проект на Сдружение за изкуство и култура „Блок 14“, подкрепен по програма „Визуални изкуства“ на Национален фонд „Култура“. Финансирането е на обща стойност 14 950 лв., дейностите ще се развиват до края на годината. Проектът беше представен на пресконференция на 27 януари.

Арт мениджър на проекта е Евгения Явашева. През следващите няколко месеца петима фотографи: Асен Николов, Ваня Младенова, Димитър Митев, Мартин Попов и Явор Седянков, ще снимат своите визуални истории в пространствата на Къщата на фамилията Хитови. Майсторите на изящната словесност Владислав Атанасов и Мая Ангелова ще напишат поетични текстове по изображенията.

Те ще творят, интерпретирайки миналото, разказано от специалисти на Регионален исторически музей Русе за българския възрожденец и борец за свобода Панайот Хитов, за неговите наследници и обитатели на къщата, която днес е Център за изкуство и култура „Блок 14“. Ще бъде създадена експозиция с послания към публиката.

„Този проект е ценен за нас, защото ни дава възможност да реализираме на практика основната цел на сдружението: да дадем възможност на независими творци да общуват помежду си по време на споделен процес. За нас най-важно е общуването между творците. Защото процесът на общуване е обмен на идеи и енергии“, каза Евгения Явашева. „Нашият дом - Къщата на фамилията Хитови, е главен герой в проекта. Ние обитаваме това място с  много отговорност към миналото. Защото Градът помни своята история, но има нужда от хората, за да я претворяват и  предават.“

Фотографската и словесна акция „Напред в миналото“ ще бъде представена в пространствата на Центъра за изкуство и култура „Блок 14“ през месец юни 2022. „Избрахме това име, защото за мен напред в миналото е равно на безкрайност. Както е безкрайно времето, така е безкрайно изкуството и средствата, чрез които може да бъде представена една идея“, обясни Евгения Явашева.

В публичното събитие ще участват музикални изпълнители, които ще представят произведения от епохата на Модерността. Посетителите на изложбата ще направят свои интерпретации на творческата концепция, като се включат в конкурс за най-добра непрофесионална фотография. Победителят ще получи едногодишен пропуск за двама за всички събития, организирани от Блок 14. Ще бъдат проведени поредица срещи между визуалните артисти и млади хора за споделяне на творческия процес.

„Най-красивото е, че имаме тема, но нямаме ограничения. Свободата може да е плашеща, но и вдъхновява. Всички фотографи имат възможност да разгърнат своята визия. А по време на поредицата срещи с публиката очи в очи, фотографите ще споделят с хората какво ги вълнува, какви книги четат, каква музика слушат“, сподели Асен Николов - един от визуалните артисти. Асен е и автор на логото и цялостната визия на проекта.

 

◊ БЛОК 14: КОИ СМЕ НИЕ 

ЦЕЛИ: Допринасяме за развитието на изкуството и културата в Русе и региона, като създаваме и разпространяваме културни продукти: спектакли, изложби, концерти, събития, синтезиращи различни изкуства; Насърчаваме изучаването, представянето, разпространението и опазването на културата и изкуството сред професионални общности и млади хора; Създаваме условия за развитие на различни изкуства, насърчаваме междукултурния обмен.

 

КАКВО ПРАВИМ: Центърът за изкуство и култура „Блок 14“се намира в емблематичната за Русе къща на наследниците на българския възрожденец и борец за свобода Панайот Хитов. Място за алтернативно изкуство, тук млади свободни артисти намират партньори и пространство за реализация на мечтани проекти. Сцената ни е отворена и за вече известни и утвърдени авторитети и професионалисти от различните сфери на изкуството, от чийто опит се учим.

 

За контакт:

Facebook: @blok14ruse

Email: blok14ruse@gmail.com

 

Автор:
Цвета Ненова
Публикация:
29.01.2022 г. 14:47
Етикети:
Евгения ЯвашевамузикапоезияизложбаРусеЦентър за изкуство и култура „Блок 14“
Панайот Хитов
Сдружение за изкуство и култура „Блок 14“
„Напред в миналото“
фотографска и словесна акция
Посетено:
1128
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/34048-tsentarat-za-izkustvo-i-kultura-blok-14-podgotvya-fotografska-i-slovesna-aktsiya-napred-v-minaloto