Проекти

Открий непознатата история на познатите места в София с най-новата уеб платформа на НВИМ

Платформата включва три панела: тематични градски маршрути, дигитален пътеводител и адаптирани за детска аудитория съдържания

 

Открий непознатата история на познатите места в София с най-новата уеб платформа на НВИМ

От днес стартира уеб порталът „София във фокуса на военната история 1878 – 1944 г.“ (sofia.militarymuseum.bg).

Създаден от екип на Националния военноисторически музей по проект, осъществен с подкрепата на Столична община, той представя непознатата история на познатите места в града, като разкрива скритото зад съвременния облик на столицата минало.

Платформата може да се използва както от домашния персонален компютър, така и в динамичните градски пространства с мобилно устройство. Тя включва три панела – тематични градски маршрути; персонализирани пътеводители за мобилни устройства в музея; адаптирани за детска аудитория съдържания, обогатени с добавена реалност и игрови елементи.   

  • Тематични градски маршрути

Разходката из София вече е много по-обогатяваща и интересна. Предназначени както за гостите на столицата, така и за местните жители, тематичните маршрути показват как сблъсъкът с войните променя облика на града, каква е ролята му в събития, случили се на десетки и стотици километри, какво от неговата архитектура е съхранено до днес.

  • Дигитален пътеводител

Всеки посетител на Националния военноисторически музей вече има свой персонален онлайн екскурзовод. С него скритите тайни в експозициите на музея оживяват и правят историческия разказ още по-пълнокръвен. Дигиталният пътеводител допълва тематичните маршрути и разказва за ролята на София във войните, а  чрез елементи с добавена реалност някои от музейните експонати се възраждат за нов живот.

  • За децата

И в този свой проект НВИМ обръща специално внимание на подрастващата публика, като обогатява възможностите за предизвикване на интерес към миналото. Със специално създадени детски приказки, илюстрации и интерактивни игри историята се превръща в забавно пътуване назад във времето.

 

Проектът „София във фокуса на военната история 1878 – 1944 г.“ е продукт на дългогодишно партньорство със Столична община и трайните търсения на екипа на НВИМ, осмисляйки цялата история, да постави фокуса и върху ролята на столицата.

 

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
01.12.2021 г. 12:37
Посетено:
718
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/33792-otkriy-nepoznatata-istoriya-na-poznatite-mesta-v-sofiya-s-nay-novata-ueb-platforma-na-nvim