Проекти

Пет европейски висши училища създават "Университет на бъдещето"

Нов български университет е организатор и домакин на първата годишна среща на „Алианс на реформаторските университети“

Пет европейски висши училища създават "Университет на бъдещето"

 

Нов български университет е организатор и домакин на първата годишна среща на „Алианс на реформаторските университети“ - ERUA (European Reform University Alliance). Тя ще се проведе онлайн от 2 до 4 декември 2021 г. на: https://erua-eui.eu/summit

Международният консорциум (ERUA) е основан от пет млади европейски реформаторски висши училища - Университета Париж 8 Сен-Дени (Франция), Университета Констанц (Германия), Университета Роскилде (Дания) , Егейския университет (Гърция) и Нов български университет (България).

По време първата годишна среща членовете на ERUA ще представят приоритетите на работа и ще положат основите за създаване на „Университет на бъдещето“, без разделение от границите.

Основната цел на Алианса е да бъдат „преосмислени“ висшето образование и научните изследвания, преподавателския и обучителен процес, общността и свързаността между университетите, устойчивото развитие на университетските кампуси.

Инициативата „Европейски университети“ , част от която е ERUA, е подкрепена от Европейската комисия и предвижда обединяване на висшите учебни заведения в ЕС, с което да се стимулира една нова европейска икономика, движена от иновации, наука и образование.

През следващите години Алиансът трябва да реализира разнообразни дейности, изграждащи образователна инфраструктура и възможности от ново поколение, които да развият висшето образование в ЕС за десетилетия напред.

Резултатите ще бъдат насочени към модернизиране на кампусите на университетите, повишаване на технологичния и административен капацитет, виртуалното обучение и създаването на модерни и гъвкави образователни формати. Интердисциплинарността, иновациите и влиянието на резултатите върху по-широк кръг от обществото са сред водещите принципи на работа. За сътрудничество са привлечени и редица асоциирани партньори от бизнеса, образованието и неправителствения сектор в съответната държава.

Нов български университет ще има задачи по дисеминацията и устойчивостта на Алианса, както и по организиране на обучения, събития по разпространение на продуктите от сътрудничеството и въвличането на студенти и местни организации при създаването на програмите и изследователските проекти на Алианса.

„Алианс на европейските реформаторски университети“ се отличава с младата възраст на своите членове, реформаторския дух и постижения, благодарение на които вече оказва благоприятно влияние в развитието на образователните системи на своите страни.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
30.11.2021 г. 12:41
Етикети:
онлайнгодишна срещаНов български университет
„Университет на бъдещето“
ERUA
„Алианс на реформаторските университети“
Посетено:
847
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/33773-pet-evropeyski-visshi-uchilishta-sazdavat-universitet-na-badeshteto