Проекти

Паметник на Райко Алексиев

Виртуален проект на Спартак Дерменджиев

Паметник на Райко Алексиев

 

На 18-ти ноември, в деня на смъртта на големия български интелектуалец Райко Алексиев, в София бе открит негов паметник. Автор на паметника е скулпторът Спартак Дерменджиев който стана известен с виртуалните си паметници и това ни подсказва, че и този паметник е виртуален.

„Дори и паметникът да е виртуален, то мястото е съвсем реално и не е избрано случайно“ - казва авторът и добавя: „.. знаково място в София. Място кръстопът. Място, където се срещат и пресичат в пряк и преносен сблъсък мечтите на хората с грубата, грозна и жестоката действителност."

Скулптурната фигура е поставена на едно от перилата на моста или по-точно на външните перила, и още по-точно на северното, което още не е изградено. Райко Алексиев е изобразен в естествена големина да седи безгрижно на парапета, кръстосал крака, надвесен над Перловската река, нехаещ за опасностите. Или по точно предизвикващ опасностите.

Може би това е била идеята на автора, така да разкрие и покаже безразсъдно смелата и пословично честна душа на художника-карикатурист, който казва за себе си: „Аз не съм политик. Аз съм показвал грешките на политиците, мъчил съм се с моите карикатури да осмея това, което вършат някои политици и е вредно за народа. Аз нямам пари в чужбина. Плащал съм редовно данъците си. На всекиго съм услужвал и съм давал с двете ръце. На никого не съм взел нищо и не съм напакостил. Аз не съм плъх, та да напускам кораба, когато той потъва."

Райко Алексиев, с псевдоним Фра Дяволо, е виден български художник, карикатурист, фейлетонист; неколкократен председател на Съюза на дружествата на художниците в България; сътрудник на периодичните издания „Македония“, „Барабан“, „Смях“, „Людокос“, „Българан“, „Маска“, „Зора“; основател и главен редактор на сатиричния вестник „Щурец“ (1932-1944). Автор е на няколко сборника с хумористични разкази и фейлетони. След 9-ти септември 1944 г. е арестуван от новата власт и без вина, без съд и присъда е пребит до смърт. Поклон пред мъченическата му смърт!

Събитието във фейсбук "Паметник на Райко Алексиев", което продължава до 2 декември е интересно и с това, че може да проследите пътя от раждането до реализирането на идеята. Тази процес е илюстриран с много идейни скици и рисунки, както и скулптурни проекти, които обикновено авторите не споделят и остават скрити за масовия зрител. В този случай обаче авторът се разкрива за гостите на събитието.

Дори и да не вярвам, че тази добра, а според други направо блестяща идея ще се реализира в близко бъдеще, то за по далечното допускам такава възможност. Дали обаче ще доживеем да видим паметника реализиран, не се наемам да прогнозирам. Но можем поне да си го пожелаем. Да минем през Орлов мост, да помахаме на Фрадявола, да се опитаме и ние да седнем на парапетите и да бъдем спрени от предупредителни надписи: Сядането до Фрадяволо е опасно и рисковано...

Автор:
Симеон Симеонов
Публикация:
19.11.2021 г. 17:49
Посетено:
1128
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/33728-pametnik-na-rayko-aleksiev