Проекти

Terra Ultima / "Виртуозът на живота" от Боян Манчев

Визуална инсталация и философска поема в "Swimming Pool"

 

Виртуозът на живота

Философска поема от Боян Манчев
на български, френски, немски и английски език

в рамките на

Terra Ultima

проект на Метеор с участието на Ани Васева, Стефан Дончев, Иван Николов и Боян Манчев / strx, по идея на Боян Манчев, в пространството за съвременно изкуство Swimming Pool

*

Философската поема на Боян Манчев „Виртуозът на живота“ е поема за предела – за Terra ultima. Поемата е обитавана от образите на Севера като образи на предела на света, но и на един пределен свят. Въпросът на Виртуоза е въпросът за предела като форма на съществуване: съществуване, което преминава отвъд границата си.

Канадският пианист Глен Гулд (1932–1982), обсебен от Севера, се явява като централен фиктивен персонаж на „Виртуозът на живота“. Починалият десет дни след петдесетия си рожден ден виртуозен пианист също е обсебен от Севера; на няколко пъти той пътува сам в безпределните пространства на канадския север. Тези реални пътувания са основа на философската фикция на поемата, в която се вплита и образа на оплакващия съдбата си в забравения рай на Terra ultima брега на Черно море под делтата на Дунава, заточен римски поет Публий Овидий Назон, виртуозният автор на „Метаморфози“.

 

Terra Ultima

Визуална поема от Боян Манчев

Проект на Метеор с участието на Ани Васева, Стефан Дончев, Иван Николов и Боян Манчев / strx

Swimming Pool

13 – 20 ноември, 17:00–20:00

Откриване: 13 ноември, 17:00–20:00 / Закриване: 20 ноември, 17:00–20:00

С перформативно представяне на философската поема на Боян Манчев „Виртуозът на живота“ в четири езикови версии – на български, френски, немски и английски език, с участието на актьорите Леонид Йовчев и Маркус Райнхард.

Начален час: 18:00

*

Визуалната поема Terra ultima представлява експериментална визуална инсталация, включваща фотографски, видео и дигитални формати, разработени от Боян Манчев съвместно с Ани Васева, Стефан Дончев, Иван Николов и strx, обединени от концептуалната линия на философската поема на Боян Манчев „Виртуозът на живота“.

Инсталацията изследва възможностите за интермедиален и сетивен трансфер с оглед на идеята за пределна граница (на човешкия опит, на познатото пространство, на обозримото време) – предел, в който сетивният опит и значенията се модифицират радикално. Terra ultima експериментира с невъобразимите природни техники, които ни заобикалят и които същевременно остават невидими, непонятни, съвършено чужди: техники на непознатия свят тук и сега. Един свят на предела, почти невъзможен свят, в който се явяват други техники и възможности на съществуване: terra ultima.

Terra ultima въвежда образа на един фантастичен Север – предел на човешкия свят, отвъд който субектът влиза в пустошта на непознатото; предел на природата, където природата, обърната към невъобразимо бъдеще, излиза от руслото си.

 

*

Инсталацията е осъществена от Метеор с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и е част от съвместния проект на Метеор, Гьоте-институт България и Френски институт в България Tempus Fugit, в рамките на Френско-германски културен фонд.

*

Swimming Pool

Бул. "Цар Освободител" 10, ет. 5

Работно време: 13, 16 – 20 ноември, 17:00 – 20:00

Вход свободен

пропуск със зелен сертификат

Автор:
Метеор
Публикация:
11.11.2021 г. 14:04
Етикети:
Посетено:
669
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/33674-terra-ultima-virtuozat-na-zhivota-ot-boyan-manchev