Проекти

Студио Herrmann & Coufal гостува в тазгодишното издание на фестивала за дизайн Мелба

Откриване на проекта NOMAD на 12 ноември от 18 часа в Чешкия център

 

◊ NOMAD / СТУДИО HERRMANN & COUFAL

Студио Herrmann & Coufal, носител на чешката награда Grand Designer за 2020 г., ще гостува в тазгодишното издание на фестивала за дизайн Мелба.

Програмата на двамата творци Едуард Херман и Матей Цоуфал, създатели на студиото, е наситена и атрактивна и включва откриване на проекта NOMAD на 12 ноември в 18 часа в Чешкия център, участие в симпозиума на фестивала и уъркшоп на 13 ноември.

Проектът NOMAD изследва феномена „направи си сам“ и отношението на дизайнера към феномена „направи си сам“. Доказва, че изработка, направена само със собствени усилия не трябва да се възприема единствено като евтино, алтернативно и неестетическо решение, а точно обратното – подчертава ползите за хората и обществото. Освен екологичните аспекти (напр. избегната е нуждата от транспорт, опаковъчен материал и комерсиално свръхпроизводство), това внася човечност в продуктите и насочва техните потребители да разберат и оценят скрития замисъл. Така процесът на създаване се превръща в неразделна част от крайния продукт, в общо преживяване.

Акцентът е върху дейността по създаването (правенето) и отношението, което се формира през това време. Крайният продукт е един вид материализирана документация на този процес, документация на новопридобитите знания – напълно различни от тези, които придобиваме, ако само наблюдаваме и изполазваме нещата. Знания придобити чрез създаване.

Представянето на проекта NOMAD е на 12 ноември от 18 часа в Чешкия център.

Съпътстващият УЪРКШОПDO IT USE IT, който ще бъде на 13 ноември, отново в Чешкия център, изхожда от същия принцип - производство със собствени усилия и последователно свеждане до минимум на необходимите строителни елементи и работни операции (по този начин се намаляват и разходите). В същото време продуктите могат лесно и бързо да се разглобят, преместят и сглобят на друго място – оттук идва и името на колекцията. Всеки от елементите играе с различен механичен принцип, който се откроява именно благодарение на минималистичната естетика.

В рамките на изложбата можете да видите част от продукцията на Студио Herrmann & Coufal като напр. лампата Tension или закачалката Teepee, а по време на уъркшопа може да изработите именно лампата Tension. Уъркшопът е платен и е с предварителна регистрация, заради ограничените места на участниците.

 

◊ СТУДИО HERRMANN & COUFAL

Студио Herrmann & Coufal е студио за креативен дизайн, което е носител на наградата "Grand Designer" за 2020 г. Характерно за работата на студиото е акцентът върху детайла, търсенето на баланс между целта и красота, и смелостта за прекрачване на вече познатото. Въпреки че работата по проекта често включва експериментална поредица от опити и грешки, в резултат получените продукти се характеризират с лекота и непринудена, почти интуитивна естетика.

„Ще намерите нашите предложения, реализирани в колекциите на водещи чешки марки, в градските обществени пространства, но и като концептуални арт инсталации. За нашата работа бяхме наградени с престижните награди Red Dot, Designblok Diploma Selection, Czech Grand Design, Elle Decoration International Award и др.“  www.herrmanncoufal.com  

 

Повече информация:

https://sofia.czechcentres.cz/bg

Фестивал Мелба: https://festival.melba.bg/en/herrmann-coufal

 

 

 

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център София
Публикация:
10.11.2021 г. 15:27
Етикети:
уъркшопсимпозиумЧешки център София
проект NOMAD
фестивал за дизайн Мелба
Студио Herrmann & Coufal
Посетено:
556
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/33666-studio-herrmann-coufal-gostuva-v-tazgodishnoto-izdanie-na-festivala-za-dizayn-melba