Проекти

Излез от ФОРМА́та, влез ВЪВ ФО́РМА и кандидатствай за Национална стипендия „С усилия към звездите“

Кандидатстването за трето издание на стипендията продължава до 15 декември 2021 г.

Излез от ФОРМА́та, влез ВЪВ ФО́РМА и кандидатствай за Национална стипендия „С усилия към звездите“

 

◊ ПОКАНА

Излез от ФОРМА́та, влез ВЪВ ФО́РМА и кандидатствай за Национална стипендия „С усилия към звездите“

За трета поредна година Национална стипендия „С усилия към звездите“ ще подкрепи млади таланти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс. Стипендията е учредена от Фондация „Културни перспективи“ по идея на оперната певица Ина Кънчева и от 2019 г. подпомага талантливи български артисти, като стимулира качествата и потенциала им и им дава възможност и увереност да се утвърдят като артисти.

Национална стипендия „С усилия към звездите“ е изградена като инструмент за растеж и развитие на млади таланти с доказан потенциал. Подкрепата, която всеки избран  стипендиант получава в рамките на едногодишния цикъл се развива в няколко направления:

  • Работа с ментор в продължение на една година;
  • Осигуряване на бюджет, покриващ разходите за творчески проект на кандидата;
  • Участие в годишен тематичен пърформанс като екипно представяне на отличените в рамките на ежегодния фестивал „Културама“.

В настоящото издание на Стипендията кандидатите имат възможност да подават своите кандидатури онлайн – лесно и удобно в изцяло обновена платформа, наречена CULTURAMA.ART. Кандидатстването за третото издание на Стипендията вече тече и ще бъде възможно до 15 декември 2021 г.

„Идеята за стипендия, която да подпомага млади артисти по пътя им, се роди в съзнанието ми още като малка, когато аз самата получих изключителна подкрепа от ментори по целия свят. Спечелих различни наградни фондове, които ускориха стъпките на моето развитие. Целта на фондацията ни е да откриваме талантливи млади артисти и да подкрепим онези от тях, чиито качества на личността, характера и таланта показват потенциал да се превърнат в суверенни артисти“, споделя оперната певица Ина Кънчева.

Първото издание на Национална стипендия „С усилия към звездите“ подкрепи осем кандидати в петте области на изкуството и осъществи извънредно ключова подкрепа за някои от селектираните финалисти. Всички те бяха представени пред публика чрез серия от самостоятелни пърформанси в рамките на „Културама“ – фестивал на изкуствата, продуциран от фондация „Културни перспективи“. В края на 2019 г. с насоките на своите ментори стипендиантите поставиха театралното представление „Нарцис и Ехо“ на сцената на Драматичен театър – Пловдив като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. В последствие спектакълът беше изнесен на сцената на Театър „Азарян“. Ментори в първото издание на Стипендията бяха Георги Господинов, Недко Солаков, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.

Второто издание на Национална стипендия „С усилия към звездите“ подкрепи петима млади творци, а стипендиантите в отделните категории получиха менторска подкрепа от Правдолюб Иванов, Капка Касабова и Красимира Стоянова. В рамките на изданието и като част от фестивал „Културама“ бяха осъществени проектите „Ако се вгледаш отблизо, нещата може да се разпаднат/If you look closely, things may fall apart“ – самостоятелна изложба на София Грънчарова в Софийска градска художествена галерия и съвместният проект на художничките София Грънчарова, Марта Джурина и Мария Налбантова – „Чух трептене на крила през прозореца/I heard a flutter of wings at the window“. Все още предстоят изяви и на останалите избраници.

Фондация „Културни перспективи“ е създадена през 2012 г. Неин учредител и артистичен директор е оперната певица Ина Кънчева. През тези години фондацията успя да постави началото на много и да реализира успешно няколко проекта, подкрепени от дарители, други фондации, спонсори, партньори и сподвижници.

Те са пречупени през призмата на класическата музика, литературата, изобразителното изкуство и др., в които са интегрирани различни артистични формати. Чрез реализацията на някои от проектите, фондацията даде успешен старт и шанс за по-нататъшно развитие на множество млади артисти, а други от тях представи в ново измерение.

Фондацията се радва на изключителната доброволна подкрепа от страна на експерти и специалисти в сферата на мениджмънта и комуникациите. През настоящата година получава и стратегическата подкрепа от Accenture Bulgaria за новaтa си дигитална платформа за представяне на артистите.                                                                 

 

 

Автор:
Елица Христова
Публикация:
04.11.2021 г. 15:28
Посетено:
707
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/33637-izlez-ot-form-ta-vlez-vav-f-rma-i-kandidatstvay-za-natsionalna-stipendiya-s-usiliya-kam-zvezdite