Проекти

Киното влиза в класните стаи за поредна учебна година

Инициативата “Кино в училище” на “Арте Урбана Колектив” с още по-богата програма този септември

 

◊ КИНО В УЧИЛИЩЕ

Киното влиза в класните стаи за поредна учебна година

Този септември, паралелно със започването на новата учебна година (2021/2022), за седма поредна година ще се проведе инициативата “Кино в училище”  на Сдружение „Арте Урбана Колектив“, която цели да внедри Седмото изкуство в образователната система и по този начин да запознае младите зрители с киното и останалите изкуства, показани през неговия обектив.

След като през 2020/ 2021 г стотици деца и младежи от различни населени места се докоснаха до необятната вселена на киното, благодарение на инициативата „Кино в училище“, тази година мащабите са дори още по-големи:
   • със 7 нови филма, които ще бъдат на разположение на учителите;
   • 3 нови целогодишни кино-клуба, съчетаващи прожекции и практически ателиета в София, Велико Търново и Ловеч
   • новата програма “Моето място в киното”, с фокус върху жените-режисьори.

Заниманията с кино в училище изграждат на първо място визуална култура у най-младите, допринасят за развиването на бъдещите публики, но също така  дават  възможност  на учениците да развиват компетенции и умения, важни за израстването им като пълноценни личности в 21. век.  Те са адекватен инструмент и основа за развиване на холистичната перспектива за учене през целия живот у младите хора. Едновременно с изучаване на подвижния образ и с практическите занимания, учениците обогатяват знанията си за света, структурират познанията си и откриват нови и интересни за тях професии.

Инициативата „Кино в училище“ включва няколко напълно безплатни програми и възможности, които се предоставят на учители, читалищни дейци, библиотекари и организатори на младежки кино-клубове след предварително записване и разговор с екипа на сдружението. Първата от тях е европейската платформа CinEd, чиято цел е да разпространява европейското кино сред широк кръг младежи на възраст от 6 до 19 години в Европа. CinEd предоставя колекция от 15 пълнометражни филма и 4 програми от късометражни, представящи игрално, документално, експериментално кино от 15 държави. Между тях са първите филми от историята на киното, класиките „Лудият Пиеро“ (реж. Жан-Люк Годар, с участието на Жан-Пол Белмондо), „Първият учебен ден“ (реж. Жак Розие), „Духът на кошера“ (реж. Виктор Ерисе) и др. От българска страна представителите са „Подслон“ (реж. Драго Шолев), както и най-новото попълнение в колекцията, което съвсем скоро ще бъде на платформата – „Жалейка“ (на реж. Елица Петкова). Важна част от програмата са предложенията за педагогически дейности, които показват как конкретно да се развие и задълбочи работата с младите преди и след прожекция. Част от инструментите са и седем видео-материала - откъси от филмите в колекцията, организирани около определени мотиви и теми с цел да улеснят работата по сравнение и анализ.

Организаторите на проекта за България са създали още планове и програми за целогодишни киноклубове, които могат да бъдат приложени в учебна среда. Провеждат се и обучения, които въвеждат учителите в използваната кинопедагогика и избраните филми; към тях има голям интерес и от създаването на проекта през 2015 г., 4840 учители и културни медиатори са се запознали с програмата.

Друга програма от инициативата “Кино в училище” 2021/2022 е практически ориентираната програма „Киното, сто години младост“, създадена през 1995 г. от Френската национална филмотека, благодарение на която групи от млади хора на възраст между 6 и 18 години по целия свят участват в уникално кинематографично изживяване. То съчетава запознаване със същността на киното с ясен, но предизвикателен подход към създаването на филми, включвайки съсредоточена работа върху различен въпрос или тема от киновселената, избиран всяка година. Днес програмата достига до международна мрежа от културни партньори, стотици деца и възрастни от над 16 държави взимат участие в програмата, която се провежда през цялата учебна година. Една от най-важните характеристики на този проект е голямото разнообразие на неговите участници. Те са от различни възрасти, от 6 до 18 години, и са от различни държави по целия свят, говорещи различни езици. Участват ученически групи от малки села, големи градове, от предградията, а училищата, които от българска страна са се включили в проекта досега са: ОбУ “Неофит Рилски” - с. Дерманци, 98 НУ „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. София, Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография в София, а от тази година и СУ „Емилиян Станев“ - Велико Търново.

Не на последно място, оригиналната програма под шапката на “Кино в училище”, нареченаМоето място в кинотопоказва образът на жената пред и зад камера и спомага за разбиването на стереотипи, свързани с женския образ както в аудиовизуалните медии, така и с цялостния принос на жените в киното. 5 населени места, 5 училища, 3 филма на жени режисьори с интересни, сложни и вдъхновяващи женски персонажи. Всичко това разработено в специална педагогическа програма за изучаване на кино в училище.

 „Киното за мен е нещо, което всеки трябва да разбере. Не всички стават за режисьори, не всички стават за актьори, но щом разбереш какъв можеш да бъдеш, ти става интересно и забавно да гледаш и снимаш филми. Киното е като книга, която трябва да прочетеш, за да може да разбереш.“, споделя Лили в края на миналата учебна година, когато завършва четвърти клас в първата по рода си иновативна паралелка с изучаване на кино в ОбУ „Неофит Рилски“ – с. Дерманци. Както нейните съученици, така и стотици други деца и младежи от различни населени места се запознават със Седмото изкуство, благодарение на инициативата „Кино в училище“ на Сдружение „Арте Урбана Колектив“, чието ново издание вече започна!

Инициативата “Кино в училище” се осъществява с подкрепата на програма “Творческа Европа / Медиа”, Национален фонд “Култура”, Български фонд за жените, Френски институт в България.

 

За "Арте Урбана Колектив"

"Арте Урбана Колектив" е сдружение от артисти и културни мениджъри, базирано в София. Неговата платформа “Кино в училище” е първата по рода си инициатива в България и включва различни европейски и национални проекти. Партньори на инициативата през годините са престижни европейски филмотеки, културни центрове и организации като Творческа Европа / МЕДИА, Столична община, Национален фонд “Култура” и др.

 

За повече информация:

https://www.arteurbanacollectif.com/index.html

https://www.facebook.com/youngeuropeancinemasofia

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
21.09.2021 г. 18:10
Посетено:
1482
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/33398-kinoto-vliza-v-klasnite-stai-za-poredna-uchebna-godina