Проекти

За втора поредна година първият учебен ден започва с инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“

Организаторите приканват децата да се превърнат в съвременни будители

За втора поредна година първият учебен ден започва с инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“

 

За втора поредна година първият учебен ден започва с инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“

След миналогодишния успех на кампанията за насърчаване на четенето и любовта към книгите, отново започва инициативата за подпомагане на училищните библиотеки „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“, организирана от Асоциация „Българска книга“.

Идеята е в началото на новата учебна година децата да занесат в училище нова книга. По този начин учениците ще покажат своето отношение към литературата и книгите, ще се превърнат в посланици на четенето и ще дадат своя принос към училищния живот и образователния процес.

 „Радваме се, че успяхме да провокираме интереса към четенето и грижата за книгата. Благодарение на проведената инициатива през изминалата учебна година, училищните библиотеки бяха обновени със стотици заглавия, а усмихнатите деца с книги в ръце се превърнаха в символ на надеждата за бъдещето ни. Впечатлени сме и от количеството дарени детски книжки в детските градини, вдъхновени от кампанията ни, които се превърнаха в основа на изградени с помощта на деца и родители кътове за четене и библиотеки.“, споделят организаторите.

Инициативата за даряване на книги на училищните библиотеки е част от националната кампания „Купи 1 книга“, възникнала в разгара на кризисната ситуация около епидемията от COVID-19, под надслов „За да я има книгата“. За няколко дни тя успя да обедини над 200 издателства и онлайн книжарници, както и авторитети като Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в една обща кауза – да помогнем на книгата, да я съхраним като ценност и да гарантираме нейното бъдеще.

Мисията на „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“ е да утвърди четенето като ценност и да отправи послания, свързани с книгата като национално богатство. Целта на кампанията е да насърчи училищната общност да покаже своето отношение към литературата и книгите.

„Призоваваме отново децата и техните родители да направим първия учебен ден различен и вълнуващ, да се превърнем в съвременни будители и да подарим любима книга на нашето училище“, приканват организаторите.

 

Инициативата е организирана от Асоциация „Българска книга“. 

За допълнителна информация:

W: https://kupi1kniga.com

Официална фейсбук страница на кампания „Купи 1 книга“

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
15.09.2021 г. 13:27
Етикети:
инициативапроектАсоциация „Българска книга“
Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“
Посетено:
661
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/33351-za-vtora-poredna-godina-parviyat-ucheben-den-zapochva-s-initsiativata-kupi-1-kniga-dari-ya-na-svoeto-uchilishte