Проекти

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ навършва 10 години!

Юбилейното издание ще започне на 12 септември по време на „Алея на книгата” в София и ще продължи дигитално до 3 октомври

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ навършва 10 години!

 

◊ "ПОХОДЪТ НА КНИГИТЕ" 2021

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ навършва 10 години!

Традиционно, кампанията за насърчаване на четенето сред деца и юноши „Походът на книгите” стартира всяка година на 2 април, Международният ден на детската книга. Празникът се отбелязва в цял свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена.

Поради ковид мерките и затворените училища и детски градини, Управителният съвет на Асоциация „Българска книга” реши да организира инициативата „Известни българи четат на деца”, част от „Походът на книгите“, в началото на учебната година и в онлайн формат, който осигурява свободен достъп.

В десетото юбилейно издание зад инициативата „Известни българи четат на деца” застават известни българи от различни сфери, част от които актьорът и телевизионен водещ Александър Кадиев, певицата Виктория Терзийска, радио водещата Тереза Захариева, гимнастичките Невяна Владинова и Катрин Тасева, прима балерината Маша Илиева, журналистът и репортер Светослав Иванов, певицата Прея, журналистката и телевизионна водеща Мира Добрева. Срещите с тях ще се проведат между 12 септември и 3 октомври в дигитална среда.

Стартът на кампанията ще бъде даден на 12 септември, неделя, от 11:00 часа, в Литературния кът на „Алея на книгата” с авторския спектакъл на „Приказки по ноти”Музикални приказки за малки и големи” - забавно представление за цялото семейство, наситено с авторски детски песни-приказки и театрални етюди в които, разбира се, книгата има главна роля. „Музикални приказки“ са адресирани към чувствата, въображението и развитието на емоционалната интелигентност. За децата е важно да възприемат мелодичността на езика, красивите думи, добрите постъпки. Докато растат, светът на приказките и музиката помага не само да осмислят вътрешните си преживявания, но и да приемат външния свят.

„Известни българи четат на деца” ще продължи дигитално до 3 октомври. Събитията ще се провеждат в Zoom и същевременно ще бъдат излъчвани на живо в страницата на Асоциация „Българска книга” във Фейсбук.

Следете събитието „Походът на книгите 2021 - Откриване” във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/4083202588458118/

 

* * *

„Походът на книгите“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. и се провежда с финансовата подкрепа на Столична община и Национален фонд „Култура”.

Организатор: Асоциация „Българска книга“

 

 

Автор:
Асоциация „Българска книга”
Публикация:
10.09.2021 г. 13:37
Етикети:
срещиинициативакампанияАсоциация „Българска книга”
„Известни българи четат на деца”
„Походът на книгите”
Посетено:
792
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/33324-natsionalnata-kampaniya-za-nasarchavane-na-cheteneto-pohodat-na-knigite-navarshva-10-godini