Проекти

"Скритите букви" с грандиозен 3D Mapping и представяне на поетическа антология

През септември Фондация „Прочети София" добавя още две събития към многообразието на проекта „Скритите букви"

"Скритите букви" с грандиозен 3D Mapping и представяне на поетическа антология

 

Прожекция на 3D Mapping на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" и представяне на поетическа антология „Скритите букви" 

• 10 септември | Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий" | 20:30 ч.
Представяне на поетическа антология "Скритите букви"
3D Mapping: Poliforma | Music: Kan Wakan

• 11 септември | Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий" | 21:00 ч.
3D Mapping: Poliforma | Music: Kan Wakan

Поради противоепидемичните мерки се налага достъпът на публика да става през специално обособени входове от ул. „Оборище" и ул. „Шипка"

 

През септември Фондация „Прочети София" добавя още две събития към многообразието на проекта „Скритите букви", в които отново подчертава връзката между поезията, града и типографията.

На 10 и 11 септември фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" ще се превърне в своеобразно платно за 3D мапинга, чийто създател е Полина Герасимова. Нейното име стои зад студиото за визуални и интерактивни експерименти в областта на дигиталните изкуства Poliforma.

Внушителният визуален разказ е посветен на езика като дом, на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите. Основни герои са онези уникални букви, чиито графичен образ отразява специфичните звуци, от които е съставен езикът ни. Поезията за 3D мапинга е написана от Стефан Икога, а музиката е на Kan Wakan.

Поради новите противоепидемични мерки, достъпът на публиката ще бъде възможен само от два, специално обособени входове – от ул. „Оборище" и от ул. „Шипка". Дистанцията между хората ще бъде задължителна.

На 10 септември началото на събитието ще бъде от 20:30 ч. Тогава ще започне поетическото четене, с което ще бъде представена и антологията „Скритите букви", която включва общо 70 стихотворения на поетите Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев. Техните произведения са част от проекта от самото начало. В първата вечер (10 септември) поезията и излъчванията на 3D мапинга ще се редуват от 20:30 до 22:00 ч. Втората вечер (11 септември) е посветена единствено на 3D мапинга и ще започне в 21:00 ч.

Антологията „Скритите букви" ще бъде достъпна в книжарниците след 12 септември.

 

За „Скритите букви"

Скритите букви" е заглавието на проекта, който свързва типографията, града и поезията. Неговото начало бе поставено със създаването на пейки във формата на 14 букви от кирилицата (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), които не се срещат изписани по този начин в никоя друга азбука. Пейките-букви се намираха на различни тихи и скрити места в София и за няколко месеца обособиха градски литературни кътове. Към всяка от тях имаше стихотворение, написано специално за проекта. Така в него участие взеха и 14 съвременни български поети. Пейките-букви добиха широка популярност. В последните години гостуваха в различни градове в чужбина като Париж, Берлин, Будапеща, Рабат. В момента те се намират едновременно в Брюксел и Единбург, а до няколко дни ще пристигнат в Мюнстер. Присъствието им в градските пространства извън България винаги е свързано и със събития, посветени на българската литература. Благодарение на тези гостувания поезията, част от проекта, беше преведена на различни езици и достигна до още повече хора. През 2020 г. „Скритите букви" промениха графичния си стил и на част от пейките-букви бяха направени нови, по-здрави и устойчиви варианти.

* * *

Скритите букви: 3D mapping и антология се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" и Министерство на културата.

Проектът се реализира и с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.

Партньор на събитието е Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" и Държавен културен институт към Министерство на външните работи.

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
08.09.2021 г. 14:33
Етикети:
поетическа антологияпредставянеПолина ГерасимоваФондация „Прочети София"
Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий"
Антология „Скритите букви"
3D Mapping
"Скритите букви"
Посетено:
1076
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/33309-skritite-bukvi-s-grandiozen-3d-mapping-i-predstavyane-na-poeticheska-antologiya