Проекти

Публично четене на драмата "Моралът на г-жа Дулска" на Габриела Заполска

4 септември 2021 г., Полски институт в София

Публично четене на драмата "Моралът на г-жа Дулска" на Габриела Заполска

 

◊ ПОКАНА

Публично четене на драмата

„Моралът на г-жа Дулска“ на Габриела Заполска

на полски и български език, на есперанто
 и с помощта на Брайловата азбука

Участие на Полския институт в десетото издание на публичното четене и шестото му издание в София

Кога: 4 септември 2021 г., събота, 16:00 - 18:00 ч.

Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ № 12, вход свободен

Организатори: Полски институт в София, Посолство на Република Полша в София, Съюз на есперантистите в България, Факултет по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ и Полско училище в София

Под почетния патронаж на посланика на Република Полша в България Мачей Шимански

С участието на актьорите Анета Иванова и Спартак Апостолов

Водещ: проф. Калина Бахнева, литературовед, преподавател по история на литературата във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“.

Откъси от книгата ще четат: дипломати, преподаватели и студенти от специалност „Полска филология”, ученици от Полското училище в София, поляци, живущи в София и софиянци. 

 

„Моралът на госпожа Дулска“ е съчетание от комедия и трагични елементи. Главнaта героиня – госпожа Дулска - е лицемерен, двуличен, фалшив, алчен персонаж, неспособен да прояви доброта. Тя презира бедните, слаби и чувствителни хора. Героинята иска другите хора да смятат нея и семейството ѝ за прилично и образцово, но истината е съвсем различна. Нейното отношение, наречено „дулшчизна“, означава живот в лицемерие. Тя си затваря очите за романса на сина си със слугинята Ханка, само и само той да не обикаля нощните заведения (всъщност Дулска не може да си представи брака на Збишек с Ханка, тя го счита за позор за семейството и оскверняване на честта). Проблемът идва, когато Ханка забременява. В драмата откриваме комедия и горчива ирония, майсторско изобразяване на характери и усет към езика, но преди всичко универсално морално послание, което в името на честността и справедливостта ни кара да осъждаме злото. Изкуството на Заполска обогатява полската литература с важна социална рефлексия.

Габриела Заполска (1857-1921) е полска актриса, писателка и публицистка. Представителка на полския натурализъм, която в творчеството си се подиграва с моралното лицемерие на буржоазията. Тя авторка на много сатирични комедии, пиеси и романи.

 * * *

В Полша четенето е инициирано и се провежда от 2012 г. под почетния патронаж на президента Анджей Дуда и съпругата му Агата Корнхаузер-Дуда. Участниците, донесли българското издание на драмата или оригиналното полско издание, ще получат в тях специално изработен за събитието печат от тазгодишното събитие.

Заповядайте!

* Проявата ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването: заетост на местата до 50%, настаняване на зрителите през един стол, спазване на физическа дистанция от 1,5 м, задължително носене на маски и дезинфекция на ръцете при влизане в обекта.

 

Автор: Полски институт в София
02.09.2021 г. 15:37
Посетено: 1339
Етикети: есперанто, български език, полски език, проф. Калина Бахнева, Анета Иванова, Полски институт в София, Публично четене, Спартак Апостолов, Габриела Заполска, „Моралът на г-жа Дулска“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/33283-publichno-chetene-na-dramata-moralat-na-g-zha-dulska-na-gabriela-zapolska