Проекти

Седмото издание на „Зелени библиотеки“ в парковете на София стартира на 31 юли 2021 г. в Северен парк

Кампания на Столична библиотека за насърчаване на четенето

Седмото издание на „Зелени библиотеки“ в парковете на София стартира на 31 юли 2021 г. в Северен парк

 

◊ ПОКАНА

Стартира Седмото издание на кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“ в парковете на София (31 юли – 29 август 2021 г.)

Традиционната кампания „Зелени библиотеки“, една от емблематичните инициативи на Столична библиотека, провеждана от 2015 г. ежегодно през летните месеци, е креативен формат за насърчаване на четенето от най-ранна детска възраст и привличане на нови читателски публики. В кампанията на Библиотеката на София участват известни български поети, писатели, музиканти, артисти, художници, партньори са популярни издателства, публични институции, неправителствени и творчески сдружения. Шестте сезона на „Зелени библиотеки“ са привлекли над 45 хил. посетители,  а над 7 хиляди са новозаписаните читатели.

Седмото издание на „Зелени библиотеки“ в парковете на София стартира на 31 юли 2021 г. в Северен парк.

Тази година към досегашните известни софийски „зелени дестинации“ са включени реновираният Западен парк и Зоологическата градина.

През почивните дни Ви каним да изберете интересна книга за четене в парка, да се срещнете с любими поети, от които може да получите тяхна нова стихосбирка с автограф, да послушате на живо хубава музика и, разбира се, да станете наш читател. Децата и учениците могат да участват в образователни STEM игри и програмиране с роботчета-пчели, да се забавляват с корейските популярни традиционни игри тухо и ют. Навсякъде с нас ще бъде мобилната ни библиотека – Библиобус, който разполага с 1500 тома с най-нови хитови заглавия от съвременни и класически наши и чужди автори. От него желаещите ще могат да си изберат книги за дома.

Продължава обичаната от софиянци инициатива на „Споделени книги“„Вземи, прочети, върни“. В инициативата през 2020 г. бяха дарени от софиянци за софиянци над 1400 книги. Посетителите ще могат да оставят своя прочетена книга и да вземат ново интересно издание. Към шестте къщички за книги, разположени на знакови места на Витоша за кампанията „Зелени библиотеки“, ще бъде прибавена и нова, поставена в Зоопарка и заредена с атрактивни издания.

За първи път известни издателства като ПАН, ФЮТ, ХЕРМЕС, ИНА, ЕРА, ИБИС, ЛАБИРИНТ се включват в Седмия сезон на кампанията и предоставят стотици екземпляри от най-новите си издания за посетителите на „Зелени библиотеки“. Сред тях ще намерите книги за свободното време, класика, издания от учебната програма, любими приказки, албуми за оцветяване. За децата сме приготвили подаръци -  детски книжки и химикалки.

Посетителите на „Зелени библиотеки“ ще имат възможност да разгледат няколко тематични изложби. Документалната изложба с архивни материали от фонда на Столична библиотека „Из парковете на София – минало и настояще“ включва любопитни фотоси и документи от създаването и историята на софийските паркове, в които днес Столична библиотека провежда кампанията си.

В зоопарка на 15 август представяме изложба от ценни издания от фонда на Столична библиотека на тема зоология, между които една от най-уникалните и скъпи книги в света от 30-те години на XIX век - "Птиците на Америка" с внушителните размери - колкото половин човешки ръст, както и първият определител на птиците в България от 1909 г. и библиофилски издания на учебници по зоология от средата на XIX век. А на 29 август пред хижа „Алеко“ на Витоша ще може да се разгледа изложбата „Поздрав от София", в която  са представени старинни илюстровани литографски картички с емблематични гледки от столицата от края на XIX и началото на XX в.

И този път в софийските паркове ще звучи разнообразна и вдъхновяваща поезия и музика. С нас ще бъдат поетите –- Георги Константинов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Кристин Димитрова, Иван Христов, Георги Гаврилов, Емануил А. Видински и др., музикантите - група „Гологан“, Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни), Кирил Коев (китара), Маргарита Друмева (китара, вокал) и др.

В детската арт програма очаквайте - Атракционен клуб „Найя“ с клоунада и пантомима, Боби Мирчев с обичани детски песни, Таня Гигова - декориране и апликации, студенти от НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“, фондация „Деца на България“ -игри с мисловни карти и др.

Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.

Очакваме ви от 10 до 14 часа на:

• 31 юли (събота) - Северен парк

• 1 август (неделя) - Борисова градина

• 7 август (събота) - парк „Заимов“

• 8 август (неделя) - парк „Гео Милев“

• 14 август (събота) - Южен парк

• 15 август (неделя) - Зоопарк

• 21 август (събота) - Градска градина

• 22 август (неделя) - парк „Света троица“

• 28 август (събота) - Западен парк

• 29 август (неделя) - парк Витоша, пред хижа Алеко

 

Споделете летните уикенди със „Зелени библиотеки“ в парковете на София и Столична библиотека - с книга в ръка, интересни срещи, поезия, музика и приятно настроение!

Автор:
Столична библиотека
Публикация:
30.07.2021 г. 16:22
Посетено:
1979
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/33176-sedmoto-izdanie-na-zeleni-biblioteki-v-parkovete-na-sofiya-startira-na-31-yuli-2021-g-v-severen-park