Проекти

"Генерация ТВОРЯ" – Изкуство, създавано от деца

Арт резиденция в с. Горна Липница, 26–30 юли 2021 г.

"Генерация ТВОРЯ" – Изкуство, създавано от деца

 

◊ "ГЕНЕРАЦИЯ ТВОРЯ" – ИЗКУСТВО, СЪЗДАВАНО ОТ ДЕЦА  

– Човек не може да вярва в невъзможни неща.
– Смея да ти кажа, че не си се упражнявала достатъчно, каза Царицата.
„Алиса в огледалния свят" – Луис Карол
 

От 26 до 30 юли 2021 г. в с. Горна Липница се провежда единадесетото издание на Арт резиденция "Старото училище" под мотото "Генерация ТВОРЯ".

Организатори на събитието са Пламен Петров, Дарина Палова и Димитър Палов, Кметство Горна Липница, Читалище "Зора – 1887".

Видно от заглавието, фокусът и тази година е върху изкуство, създавано от деца, следвайки идеята, че всяко дете е творец. С това издание организаторите на резиденцията насочват усилията си и вниманието на публиката към насърчаване на творческия потенциал на децата с цел развиването и прилагането на този потенциал в тяхната бъдеща дейност във всяка сфера от живота.

В изданието вземат участие няколко детски школи от страната: Школа „Арт линия" от гр. Казанлък с ръководители Ваня Запрянова и Росен Дончев; Ателие „Енкаустика" и Приложни изкуства - гр. Габрово, с ръководител Румен Трифонов; Школа „Батик" с ръководител Златка Бобева, гр. Бургас; Школа по „Изобразително изкуство" при НЧ „Братство 1884" - гр. Павликени, с ръководител Мартин Петров; Школа „Деца – творци на Горна Липница" с ръководител Пламен Петров и студенти от Национална художествена академия, гр. София.

„Генерация ТВОРЯ" протича при активно взаимодействие между местната общност и децата – всички прояви и ателиета са достъпни за посетители. По време на престоя си участниците в детската арт резиденция са свободни да изследват селото и естествената природна среда като ги превърнат в обект на своето творчество.

Арт резиденцията има разнообразна съпътстваща програма с акцент върху българските обичаи и местните забележителности и ще завърши със закриваща изложба в Горна Липница, в рамките на която децата ще представят своите творби пред хората от селото и региона.
 
Събития, които могат да бъдат посетени от гости и медии:
 
29.07.2021 г. (четвъртък):

• Лекция на тема: „Активистко изкуство и Творческа политика" в ателие/стая за провеждане на избори в сградата на училището от 20.00 ч.   

 30.07.2021 г. (петък):

• Изложба, представяща творбите на артистите от „Генерация ТВОРЯ", 2021 от 18.30 ч. в училищния двор.

• Представяне спектакъла „Легенда за Ак ага" от децата на Г. Липница, от 21.00 ч. на лятна сцена на Читалище „Зора-1887" в центъра на селото.
 
Събитието се провежда с финансовата подкрепа на община Павликени.
 

* * *

https://oldschoolresidence.com
https://www.facebook.com/The-Old-School-Residency-Gorna-Lipnitsa-Bulgaria

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
28.07.2021 г. 14:39
Етикети:
Арт резиденция "Старото училище"
с. Горна Липница
"Генерация ТВОРЯ"
Посетено:
778
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/33166-generatsiya-tvorya-izkustvo-sazdavano-ot-detsa