Проекти

Лятна детска лаборатория „Сапунено мехурче“ отваря врати в Къща музей „Димитър Димов“

Детската образователна програма включва любопитни демонстрации и занимания от областта на химията, физиката, биологията, фотографията и литературата

Лятна детска лаборатория „Сапунено мехурче“ отваря врати в Къща музей „Димитър Димов“

 

◊ ПОКАНА

През август 2021 г. Къща музей „Димитър Димов“ към Националния литературен музей очаква с нетърпение своите най-малки посетители – деца от 1. до 4. клас, в Лятната лаборатория „Сапунено мехурче“. Името не е избрано случайно – така се нарича първата лаборатория, която Димитър Димов прави в една барачка в двора на къщата, където живее със семейството си, след пристигането им в София през 1919 г. В следващите години бъдещият голям писател и учен се опитва да пренася и обогатява лабораторията си по химия, но майка му се страхува от злополуки и винаги крие или изхвърля събраните от децата колби, епруветки и химически реактиви.

Днес музеят, намиращ се в дома, в който писателят прекарва последните 12 години от живота си, съхранява неговата лаборатория по химия, уреди по физика и радиотехника, апаратура по фотография. Архивът пази ръкописи, снимки, кореспонденция, статии, лекциите му по анатомия, зоология, както и богата библиотека с научна и художествена литература.

Детската образователна програма ще бъде с времетраене 1 час и ще включва любопитни демонстрации и занимания от областта на химията, физиката, биологията, фотографията и литературата, съобразени с възрастта на участниците! Разбира се, ще правим заедно и сапунени мехурчета по специалната рецепта на Димитър Димов!

Малките посетители ще имат възможност да се запознаят с интересни факти от биографията на писателя – къде и как е преминало детството му, какво е обичал да чете, на какви игри е играел, какъв ученик е бил. Във временна витрина на музея ще бъдат експонирани и малко познати материали от архива на Димов, свързани с неговите детски интереси и занимания.

Лятната лаборатория „Сапунено мехурче“ ще бъде отворена от 2 август до 2 септември 2021 г., всеки работен ден, от 10:00 до 17:00 ч. Посещенията ще се осъществяват след предварително записване, не по-късно от предходния работен ден, на тел: 0878 864 111, е-mail: museum_d.dimov@abv.bg или чрез съобщение на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/muzeidimov .

С цел осигуряване на безопасна и здравословна среда, ще се допускат групи до 5-6 души. Носенето на лична предпазна маска за лице е задължително!

Очакваме Ви!

* * *

Къща музей „Димитър Димов“ се намира на ул. „Кръстьо Сарафов“ 26 в столичния квартал „Лозенец“. Вход за посещение: 5 лв. За ученици, студенти и пенсионери – 3 лв. Всеки последен четвъртък от месеца входът е свободен.

За контакти и допълнителна информация: д-р Милена Катошева, главен уредник на Къща музей „Димитър Димов“, тел. 0878 864 111.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
25.07.2021 г. 14:27
Посетено:
1665
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/33154-lyatna-detska-laboratoriya-sapuneno-mehurche-otvarya-vrati-v-kashta-muzey-dimitar-dimov