Проекти

„Какво е нормално“ - съвместен проект на галерия "Радиатор", Ню Йорк и галерия "Структура", София

Онлайн старт: 22 юли 2021 г.

„Какво е нормално“ - съвместен проект на галерия "Радиатор", Ню Йорк и галерия "Структура", София

Ода Проджеси и Надин Решке. Език, 2009/2021

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Структура"
представя

„Какво е нормално“

Съвместен проект на галерия „Радиатор“, Ню Йорк и галерия „Структура“, София

Куратори: Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегори Волк

Онлайн старт: 22 юли 2021 г.
Адрес: www.whatisnormal2021.com

 

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.

Това онлайн сътрудничество е замислено по време на пандемичната криза през 2020 г., свързана с Ковид-19. Галериите и музеите бяха затворени и бъдещето изглеждаше безнадеждно. Светът обаче някак се беше обединил в общото си страдание и битка за оцеляване. Тогава се осмелихме да излезем от комфорта на локалния живот и да започнем задгранично сътрудничество. При нормални обстоятелства „Структура“ и „Радиатор“ вероятно нямаше да се срещнат, имайки предвид физическото им местоположение. Оказа се, че изолацията отваря нови врати и провокира разговори, за които никога не достигат време, пари или енергия. Ненормалността роди друга нормалност и комуникация, които иначе бихме пропуснали.

Проектът „Какво е нормално“ е и опит за преразглеждане на популярните в момента формати за представяне на съвременно изкуство онлайн. Започнахме да разчитаме на визуалната комуникация, силно доминирана от думи и активирана от Zoom и други „живи“ интернет формати. Първата изложба от поредицата „Думи в действие“, курирана от Наоми Лев, „разбърква“ тази нова реалност, като представя онлайн дискусия сред четири женски колектива на изкуството, занимаващи се с отдалечени географски и социално-политически проблеми. Той е последван от проекта на Борис Костадинов „Между зверове и ангели“, изследващ механиката на взаимодействието между човек и изкуство, при което машината е централен инструмент, посредник и вдъхновение. Премествайки дискурса обратно към природата, Грегъри Волк курира изложбата „Контакт“. Авторката Джейн Бенет пише за „нещата“ в природата като „жизненоважни материалности, които текат през и около нас“ и им приписва особена сила. Отказвайки се от антропоцентричната ориентация, художниците си сътрудничат с такива „материалности“, които поддържат собствената им жизненост и свобода на действие.

Всички проекти са достъпни на специално разработения уебсайт www.whatisnormal2021.com и чрез онлайн платформите на Structura и Radiator.

 

Думи в действие
Куратор Наоми Лев

„Думи в действие“ е сътрудничество и документиране на уникални проекти, създадени от четири художествени колектива. Изцяло женските колективи са избрани във връзка с диалога, който те създават в тяхната общност, както и диалога, който изградили за създаване на тяхната собствена общност. Oda Projesi and Nadine Reschke, група от художнички, базирани в Турция и Берлин, създават „Език“ – творчески педагогически проект, който се занимава с ролята и влиянието на субективния език в общността; Колективът Mujeres De Maiz от Лос Анджелис провежда церемонии, поетични четения, шоу програми и подкрепящи общността „изцелителни“ събития, като по този начин създава пространство за своите членове, в което те да се събират и да разговарят (буквално и емоционално). Collective_View от Ню Йорк организира домашни изложби на своите членове и сътрудници по време на скорошните локдауни, позволявайки интимност и обвързване във времена, когато човешкият контакт и всякаква форма на физическо присъствие са били най-необходими. Група 8-ми Март от България представя общност от жени чрез политически и социално ангажирани изложби. Поколение след поколение те създават радикално пространство за растеж, промяна и по-дълбоко проявление на свободата.

Наоми Лев (https://www.naomilev.com  //@nlvrouge) е независима писателка и кураторка, базирана в Бруклин, Ню Йорк. Работата й е посветена на подкрепата на художниците и творческия процес, както и на защитата на правата на жените в тази област. През 2016 г. Лев основа Collective_View, която е професионална женска група в областта на изкуството. Групата се събира ежемесечно, за да обсъжда ролите на жените в света на изкуството и в обществото като цяло. След първото затваряне на Ню Йорк заради Ковид кризата през март 2020 г. Лев стартира канал в YouTube, озаглавен „7 минути с Наоми“, където се среща онлайн с художници и професионалисти в областта на изкуството от цял ​​свят, за да обсъди как се чувстват и какво създават. Друг проект, който стартира преди няколко години, е „Artistsandwriters4ever.com“ – онлайн платформа, която свързва творци и предлага работа под формата на бартер между участниците. Всичко това са инициативи за сътрудничество, които имат за цел да създадат голяма подкрепяща общност. Преди това Лев е била домакин на поредица от разговори в Independent Curators International (2013-2014); разговор и перформативен монолог с Йонатан Мезе в музея в Тел Авив (2013);  артистично режисиранa поредица от разговори и панели с Вито Акончи в Bezalel Academy и Beit Berl College (2011). Наскоро курираните изложби включват: "Headlines" (SPRING/BREAK Art Show, 2018), “With Passion” (Ню Йорк), “in, side – throughout” (Ню Йорк), and “Preliminary Study: RSI-T” (Ню Йорк и Мичиган). Съвместният проект с галерия Структура, България и галерия Radiator в Ню Йорк стартира през юли 2021 г. Лев е била редактор в Creative Time Reports (2015-2016) и е сътрудничила на международни списания като ARTFORUM.com, Artcritical.com, списание TOHU и списание BOMB, наред с други. Завършила е бакалавърска степен по изобразително изкуство в Академията за изкуство и дизайн Bezalel в Йерусалим и магистърска степен по програма „Художествена критика и писане“ в Училището за визуални изкуства в Ню Йорк.

„Какво е нормално“ не би било възможно без активното сътрудничество на Мария Василева, Тамаш Вези и Даниела Костова.

Координатор: Гергана Мудова.

Национален фонд култура: „Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в сферата на изкуствата“

 

 

Автор:
Галерия "Структура"
Публикация:
22.07.2021 г. 19:58
Етикети:
Борис КостадиновНю ЙоркизложбаГалерия "Структура"
Грегори Волк
Наоми Лев
галерия „Радиатор“
„Какво е нормално“
съвместен проект
Посетено:
1228
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/33151-kakvo-e-normalno-savmesten-proekt-na-galeriya-radiator-nyu-york-i-galeriya-struktura-sofiya