Проекти

За втора поредна година стартира Академия за млади регионални лидери и евроинтеграция

Съвместен проект на Фондация "Българска Памет" и Фондация "Ханс Зайдел"

За втора поредна година стартира Академия за млади регионални лидери и евроинтеграция

 

◊ СЪБИТИЕТО

За втора поредна година стартира Академия за млади регионални лидери и евроинтеграция, организирана от Фондация "Българска Памет" и Фондация "Ханс Зайдел".

Превърналият се в традиция съвместен проект има за цел да осъществи трансгранично и транснационално сътрудничество между млади лидери от Република България и Република Северна Македония чрез изграждане на общи принципи и ценности, развитие на ключови умения и компетенции за по-добра образователна и професионална перспектива, както и на знания за Европейския съюз.

Официалното откриване на Академията бе в присъствието на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска Памет" и г-н Богдан Мирчев, представител на Фондация "Ханс Зайдел" за България, които заедно с младите посланици на „eвропейските ценности“ от България и Република Северна Македония пуснаха балони с европейското знаме, символизиращо идеалите за единство, солидарност и хармония между народите в Европа.

Д-р Врабевски се обърна към младежите с посланието: „За нас е много важно да добавяме стойност в живота на хората, специално на младите хора. Качествата, присъщи на съвременния лидер са ключови за работното място на бъдещето. Чрез подобни академии ние ги формираме във вас. Лидерът трябва да проявява емпатия, да поставя фокус върху екипността, да  мотивира и създава усещане за мисия, да балансира и съчетава множество роли и да изпълнява множество задачи едновременно, да притежава емоционална интелигентност.“

На свой ред г-н Мирчев сподели: “През годините целта на Фондация "Ханс Зайдел" е да стартира нови идеи и проекти и Академията за млади регионални лидери е един от тях. Работете заедно, защото един успех се постига съвместно и гледайки с оптимизъм към бъдещето!

Академията се провежда в периода от 27 юни до 2 юли 2021 г. в Банкя, София с участието на 30 младежи от двете страни на границата, вдъхновени да допринасят за европейската перспектива на региона на Западните Балкани.

Форматът на събитието е двумодулен като дава възможност на участниците от една страна да изградят лидерски умения чрез сесии, посветени на „Психология на личността, лидерството и успеха“, а от друга да формират знания за ЕС и определена ценностна система, създаваща чувство за общност и взаимодействие, базирано на общочовешките принципи на толерантността, солидарността, отговорността, свободата и справедливостта, залегнали в основата на европейския проект.

Своеобразните посланици на европейската идея ще имат удоволствието да се срещнат с професионалисти и форматори на мнение от различни сфери – на икономиката, неправителствения и публичния сектор, медии, академичните среди, разширяващи кръгозора им и стимулиращи иновативното им и градивно мислене.

Те ще имат и посещения на място в “SofiaLab” и в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти към Министерство на образованието и науката, в които ще видят приноса на Европейския съюз за развитието на образованието и иновативната екосистема в България.

Програмата на младите лидери включва както виртуална разходка на Народното събрание на Република България, която ще бъде проведена от г-жа Елена Каменова, Връзки с обществеността на НС, така и среща в „житейската библиотека“ чрез дискусии с вдъхновяващите личности: Проф. д-р Ингрид Шикова, преподавател и един от основателите на специалност „Европеистика“ в Софийския университет "Свети Климент Охридски"; д-р Моника Панайотова, евродепутат (2012-2014), зам.-министър на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018; Радослав Точев, експерт по икономика и държавно управление, изпълнителен директор SЕЕbridge; Добрина Чешмеджиева, журналист; Жюстин Томс, медиен експерт; Димитър Асенов, директор на Национален център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти, Министерство на образованието и науката; Лияна Петрова – психологически консултант и психотерапевт; проф. д.с.н. Цветан Давидков,  катедра "Стопанско управление", Стопански факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски"; Светлана Ломева, председател на Асоциация за развитие на София.

С откриването на Академията започна и модулът, посветен на Европейския съюз и европейската перспектива на Западните Балкани.

 

Автор:
Александър Петров
Публикация:
28.06.2021 г. 16:27
Етикети:
Република Северна МакедонияФондация "Българска Памет"Проект
Република България
Фондация "Ханс Зайдел"
Академия за млади регионални лидери и евроинтеграция
Посетено:
725
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/33028-za-vtora-poredna-godina-startira-akademiya-za-mladi-regionalni-lideri-i-evrointegratsiya