Проекти

Лятна програма на Литературните маршрути

Програма юни-юли 2021

Лятна програма на Литературните маршрути

Литературен маршрут на Калоян Праматаров за Радой Ралин. Снимка Радина Ганчева

 

◊ ЛИТЕРАТУРНИ МАРШРУТИ. ЛЯТНА ПРОГРАМА

Пенчо Славейков, Мара Белчева, софийските субкултури, литературните четения, историите на софийската бохема и важни литературни издания са част от лятната програма на „Литературните маршрути“

Програма юни-юли:

Периодика и литература: спомени и призраци
Водещ: Марин Бодаков
16 юни | 18:30 ч. | ул. „Ангел Кънчев“ 5

„Софийска класика“
Водещ: Лора Шумкова
23 юни  | 18:30 ч. | Народен театър „Иван Вазов“

Литературен маршрут за Пенчо Славейков и Мара Белчева
Водещ: Катя Зографова
30 юни | 18:30 ч. | площад „Славейков“

Обиколка за литература и творческо писане в София

A Literature and Creative Writing Tour of Sofia: One And A Quarter Million Cities (And One)

Водещ: Уил Бъкингам
На английски език
07 юли | 18:30 ч. | площад „Славейков“

Вход свободен и без предварително записване.

 

Четири Литературни маршрута остават до края на тазгодишната лятна програма. Водещи на разходките, които представят различни парчета от пъзела на литературната ни история, непознати факти за български писатели и поети и различна перспективата към града, досега бяха литературният историк проф. Михаил Неделчев, преводачката и писателка Зорница Христова, поетът, преводач и археолог Калоян Праматаров.

През третия сезон на маршрутите всички авторски турове имат различни водещи и различни теми. През следващите седмици в Литературните маршрути ще участват поетът, литературен критик и преподавател Марин Бодаков, литературните историци Лора Шумкова и Катя Зографова, както и британският писател Уил Бъкингам.

:: Периодика и литература: спомени и призраци“ е заглавието на маршрута на Марин Бодаков, които ще се проведе на 16 юни от 18:30 ч. Посветена на „Литературен фронт“, „Пламък“ и „Септември“, на „Панорама“ и „Факел“ (и съвсем не само на тях), разходката ще отговори на въпросите: „Какво представляваше литературата преди епохата на мигновената публикация в Интернет? Защо бяха важни редакциите на литературните вестници и списания през втората половина на ХХ век? Какво беше мястото на оперативната критика в литературното всекидневие – домоуправител, съдия или надзирател?“

Маршрутът започва от ул. „Ангел Кънчев“ № 5

:: Седмица по-късно – на 23 юни, отново от 18:30 ч., по време на Литературния маршрут „Софийска класика“, Лора Шумкова, която е един от ежегодните автори на маршрутите, ще ни разкаже: „Как си взаимодействат градът и литературата? Как всекидневието, специфично за един град в определен културно-исторически период, предопределя жанровете, стиловете и образите, създавани от обитаващите го писатели? В пет точки, свързани с пет жанра на художествената словесност, ще проследим социалната и архитектурната динамика на столицата от Освобождението до наши дни и ще направим паралел с редуващите се нахлувания и отсъствия на градската тема в новата и най-новата българска литература.“

Началната точка на „Софийска класика“ е Народния театър „Иван Вазов“.

:: Тази година темата на маршрута на Катя Зографова ще бъде посветена на живота на Пенчо Славейков и Мара Белчева. Между запазените и унищожените домове и места, свързани с двамата поети, тяхното творчество и съвместният им път са темите, които ще начертаят този Литературен маршрут. Началото, разбира се, ще е от площад „Славейков“, който някога се е наричал „Кафене баши“, заради голямото кафене, което се е намирало там. На ъгъла към ул. „Солунска“ е бил домът на семейство Славейкови. Катя Зографова ще ни разведе из историята, като ни покаже къде се е събирал кръгът „Мисъл“ и къде се намира днес къщата музей на Петко и Пенчо Славейкови.  В нея се пазят и много реликви на Мара Белчева, чиято къща също е част от маршрута. В нея пък е бил и известния софийски литературен салон на Мара Белчева, но при емигрирането ѝ от България, заедно с Пенчо Славейков, тя ипотекира дома си и по-късно го губи.

Литературният маршрут на Катя Зографова ще се проведе на 30 юни в обичайния час – 18:30 ч.

:: Литературните маршрути през лятото завършват седмица по-късно (07 юли, 18:30 ч.) с начална точка отново площад „Славейков“. Този път оптиката, а и езикът, на Литературния маршрут ще бъдат съвсем различни. Личен писателски градски тур или интерактивна разходка, съчетана с творческо писане, ще направи британският писател, който от известно време живее в България – Уил Бъкингам. А неговата градска литературна траектория звучи така: „Градовете са места с множество принадлежности. Живеейки в един и същ град, ние споделяме една и съща територия; но нашите карти са различни. София е едно място. Но тя се състои и от преплитането на един милион и 250 000 лични и характерни карти, една за всеки, който е превърнал града в свой дом.“ Препоръката на Уил Бъкингам към публиката е да носи нещо за писане: „Не е необходим опит в писането, защото всички имаме собствени истории и карти, които да споделяме“. Маршрутът ще бъде на английски език.

Есенната част от Литературните маршрути ще продължи през септември и октомври, когато ще бъде възстановена и паметната плоча (изчезнала преди години) на писателя Константин Константинов. Миналата година фондация „Прочети София“ възстанови паметната плоча на Николай Лилиев. Да създава места на паметта, свързани с литературата в столицата, се превръща в една от основните каузи на фондацията, която е и организатор на Литературните маршрути.

________________

Всички Литературни маршрути са със свободен достъп, без нужда от предварително записване.

________________

Литературни маршрути •София• е проект на Фондация „Прочети София“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Събитията от програмата се реализират с подкрепата на Столична община – Лятна програма.

 

* * *

fb/LiteraryWalks

Instagram (@literarywalks.sofia)

literarywalks.org

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
16.06.2021 г. 14:31