Проекти

Трето издание на Национална стипендия "С усилия към звездите"

Млади творци ще получат менторска и финансова подкрепа за личностно развитие в изкуството

Трето издание на Национална стипендия "С усилия към звездите"

 

◊ ПОКАНА

За трета поредна година Национална стипендия „С усилия към звездите“ ще подкрепи млади таланти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс.

Стипендията е учредена от Фондация „Културни перспективи“ по идея на оперната певица Ина Кънчева и от 2019 г. подпомага талантливи български творци, като стимулира качествата и потенциала им и им дава възможност и увереност да се утвърдят като артисти.

Национална стипендия „С усилия към звездите“ е изградена като инструмент за растеж и развитие на млади таланти с доказан потенциал. Подкрепата, която всеки избран стипендиант получава в рамките на едногодишния цикъл се развива в няколко направления:

  • Работа с ментор в продължение на една година;
  • Осигуряване на бюджет, покриващ разходите за конкретен проект на кандидата;
  • Участие в годишен тематичен пърформанс като екипно представяне на отличените в рамките на ежегодния Фестивал „Културама“.

В настоящото издание на Стипендията кандидатите ще имат възможност да подават своите кандидатури лесно и удобно в изцяло обновена платформа. Предстои скоро да бъдат обявени менторите, които ще съветват стипендиантите през 2021-2022 г.

Кандидатстването за третото издание на Стипендията ще бъде активно в периода 1 август – 1 септември 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени на 1 ноември 2021 г. в платформата www.culturama.art.

Първото издание на Национална стипендия „С усилия към звездите“ подкрепи осем кандидати в петте области на изкуството и осъществи извънредно ключова подкрепа за някои от селектираните финалисти. Всички те бяха представени пред публика чрез серия от самостоятелни пърформанси в рамките на „Културама“ – фестивал на изкуствата, продуциран от Фондация „Културни перспективи“. В края на 2019 г. с насоките на своите ментори стипендиантите поставиха театралното представление „Нарцис и Ехо“ на сцената на Драматичен театър – Пловдив като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Впоследствие спектакълът беше изнесен на сцената на Театър „Азарян“. Ментори в първото издание на Стипендията бяха Георги Господинов, Недко Солаков, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.

Второто издание на Национална стипендия „С усилия към звездите“ подкрепи петима млади творци, а стипендиантите в отделните категории получиха менторска подкрепа от Правдолюб Иванов, Капка Касабова и Красимира Стоянова. В рамките на изданието и като част от Фестивал „Културама“ бяха осъществени проектите „Ако се вгледаш отблизо, нещата може да се разпаднат/ If you look closely, things may fall apart“ – самостоятелна изложба на София Грънчарова в Софийска градска художествена галерия и съвместният проект на художничките София Грънчарова, Марта Джурина и Мария Налбантова – „Чух трептене на крила през прозореца/ I heard a flutter of wings at the window“. Предстоят изяви и на останалите избраници.

Стипендията се реализира благодарение на изключителната подкрепа на партньорите на фондацията, между които Фондация „Америка за България“, Accenture Bulgaria, Nestle Dolce Gusto, Ogilvy Bulgaria, ALTO Communications & Publishing, The Smarts, Anaya media, Столична община, Община Пловдив, ZIPIT и др.

 *

Официална страница на Национална стипендия „С усилия към звездите“ във Фейсбук: https://www.facebook.com/perasperaadastrascholarship/.

 

За Фондация „Културни перспективи“:

Фондация „Културни перспективи“ е създадена през 2012 г. Неин учредител и артистичен директор е оперната певица Ина Кънчева. През тези години фондацията успя да постави началото на много и да реализира успешно няколко проекта, подкрепени от дарители, други фондации, спонсори, партньори и сподвижници.

Те са пречупени през призмата на класическата музика, литературата, изобразителното изкуство и др., в които са интегрирани различни артистични формати. Чрез реализацията на някои от проектите, фондацията даде успешен старт и шанс за по-нататъшно развитие на множество млади артисти, а други от тях представи в ново измерение.

Фондацията се радва на изключителната доброволна подкрепа от страна на експерти и специалисти в сферата на мениджмънта и комуникациите. През настоящата година получава и стратегическата подкрепа от Accenture Bulgaria за новaтa си дигитална платформа за представяне на артистите.                                                              

 

Автор: Организаторите
13.06.2021 г. 15:21
Посетено: 986
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32907-treto-izdanie-na-natsionalna-stipendiya-s-usiliya-kam-zvezdite