Проекти

Българска литература зазвучава на площад "Славейков" за 24 май

Класически и съвременни произведения от аудио библиотеката на Storytel ще са част от специалната мултимедийна инсталация в центъра на София

Българска литература зазвучава на площад "Славейков" за 24 май

 

◊ СЪБИТИЕТО

По случай 24 май българската литература заживява отново на емблематичния площад “Славейков”. Мултимедийната инсталация на Storytel „Звукът на българската литература“ е създадена специално за празника и ще представи любими произведения на съвременни български автори и незабравими класици. Всеки минувач на площада ще може да ги преживее по нов начин с гласовете на любими лица от културната сцена като Юлиян Вергов, Койна Русева, Георги Господинов и много други.

Сред подбраните аудио откъси от българска проза и поезия, които ще зазвучат на площада, са такива от вечните Иван Вазов, Пенчо Славейков, Димитър Димов, Димчо Дебелянов, Пейо Яворов, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Блага Димитрова. Селектирани от богатата аудио библиотека на Storytel с български заглавия, съвременните автори Георги Господинов, Виргиния Захариева, Илиян Любомиров, Димана Йорданова, Елена Алексиева, Людмила Филипова и Катерина Хапсали ще могат също да бъдат чути в сърцето на София.

Аудиоинсталацията е посветена на съвременните начини да се докосваме до книжовността чрез възможностите, които дава дигиталната трансформация днес. Благодарение на съвременните технологии, освен чрез книгите, вече носим литературата и на няколко клика разстояние в джоба си и можем да се наслаждаваме на вълнуващи истории навсякъде и по всяко време. Аудиокнигите дават на съвременния човек повече време за литература и докато пътува  или е зает с други ежедневни дейности. Това обяснява и сериозната тенденция в покачването на консумация на аудио съдържание в световен мащаб и у нас. Само за първите три месеца на 2021 г., броят на слушателите на аудиокниги в Storytel глобално е нараснал с 33% в сравнение със същия период на миналата година.

Проектът се реализира в партньорство със Столичната община по инициатива на Storytel – една от най-големите стрийминг компании в света, предлагащи абонаментни услуги за аудио и електронни книги, с каталог за слушане и четене от над 500 000 заглавия в световен мащаб. Storytel работи с български автори и издатели от 2018 г. и до момента има над 2000 аудиокниги и заглавия на български, развивайки още една възможност българската литература да стига до читателите си лесно и удобно.

Към призива на Storytel да празнуваме българската просвета и култура всеки ден се присъединяват и Kaufland България – водещата компанията у нас в сектора на модерната търговия. През целия ден на 24 май, посетителите във всеки от 60-те магазина на веригата в страната ще бъдат посрещани с избрани цитати от български класически произведения, посветени на българските традиции.

* * *

Повече за Storytel

Storytel е една от най-големите стрийминг компании в света, предлагащи абонаментни услуги за аудио и електронни книги, с каталог за слушане и четене от над 500 000 заглавия в световен мащаб. Визията на Storytel  е светът да бъде едно по-съпричастно място, в което добрите  истории да могат да бъдат  споделяни и преживени от всеки, навсякъде и по всяко време. Услугата предлага абонамент за аудио и електронни книги под шапката на Storytel и Mofibo. Издателската дейност на Storytel се осъществява чрез издателските къщи StorySide, както и  скандинавските Norstedts, People’s и Gummerus. Storytel има представителства на 25 световни  пазара, като седалището на компанията е в Стокхолм, Швеция.

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
22.05.2021 г. 13:21
Етикети:
аудиокнигиМултимедийна инсталацияStorytel
Аудиоинсталация
„Звукът на българската литература“
Посетено:
733
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32777-balgarska-literatura-zazvuchava-na-ploshtad-slaveykov-za-24-may