Проекти

Студенти и ученици създават интерактивно пространство за визуални изкуства в Столична библиотека

Официално откриване на 11 май от 15 часа

Студенти и ученици създават интерактивно пространство за визуални изкуства в Столична библиотека

 

◊ ПОКАНА

На 11 май, 15 ч., във фоайето на Столична библиотека ( пл. "Славейков" 4) ще бъде открито най-новото интерактивно пространство за визуални изкуства.

40 студенти и ученици проектират и създават подвижни панели с букви и знаци, които могат да сменят местата си върху двете срещуположни стени, да се въртят около центъра си и да се обръщат, тъй като са двустранно нарисувани. Така от 11 май посетителите на Столична библиотека ще могат да ги подреждат и да бъдат „изписвани“ думи. Новото интерактивно пространство включва стенописи, витраж и мобилни инсталации от модулни панели, представящи различните визуални изкуства.

През 2019 г. проектът печели конкурс на програма „Публики“, модул „Творческа намеса в публична среда“. Осъществен е с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.

Интерактивната част от творбата, която изгражда променяща се образна среда в архитектурното пространство, е вдъхновена от мобилните стенни инсталации „Любов и омраза“ и „Дух и материя“, създадени в НБУ по идея на проф. д-р Олег Гочев в периода 2009 -2014 г. С тоталната си цялостна намеса в пространството проектът е продължение и на други колективни студентски стенописи в публични пространства, ръководени от преподавателят в департамент "Изящни изкуства" на НБУ Станимир Божилов, като „Моят свят под дъгата“, „Маски” и „Нови посоки“.

След почти две години работа в трудни и необичайни условия, след многократни отлагания, дългоочакваното откриване, където на участниците ще бъдат връчени сертификати и награди, осигурени от НБУ, ще е на 11 май 2021 г. – Ден на светите равноапостоли Кирил и Методий и Ден на библиотекаря.

Организатор на проекта е департамент „Изящни изкуства“ на Нов български университет, а в създаването на инсталациите участват студенти от НБУ, НХА, СУ, университети във Великобритания, ученици от НГПИ, НПГПФ и НУИИ.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
10.05.2021 г. 13:41
Посетено:
924
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32690-studenti-i-uchenitsi-sazdavat-interaktivno-prostranstvo-za-vizualni-izkustva-v-stolichna-biblioteka