Проекти

Образователната платформа "Книговище" поставя начало на първата по рода си детска медия в България

Официалното представяне на медията ще бъде на 11 май пред инсталацията “Един човек”

Образователната платформа "Книговище" поставя начало на първата по рода си детска медия в България

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 11 май – Деня на библиотекаря – Образователната игра по детска литература „Книговище“ ще представи първата детска медия в България: „ВИЖТЕ: Новините на детски език” на церемония пред инсталацията “Един човек”. „ВИЖТЕ“ е най-новият модул в онлайн играта на четене с разбиране „Книговище“. Тя съдържа над 1500 въпросника по художествена, научнопопулярна и учебна литература. Сега всеки делничен ден към тях ще се добавя и нов въпросник по статия от детския онлайн вестник „ВИЖТЕ“.

Церемонията ще започне в 18:00 пред инсталацията „Един човек“. Специален участник ще бъде детският писател и издател Зорница Христова, която е и главен редактор на “ВИЖТЕ”. По време на събитието „Книговище“ ще връчи годишните си награди за читателски постижения на най-четящите 24 деца и 24 класа от страната сред хиляди деца в играта. Ще играем на въпроси по новини и книги и ще изтеглим победителят от криеницата на новини, която започва на 9. май в 4 столични парка. Eто повече за нея:

На 9 май децата на София ще могат да прочетат преди всички 5 от първите детски новини. Те ще бъдат скрити в няколко софийски парка – Западен парк, Борисовата градина, Южен парк и парк „Заимов“. Карти на разположението им ще бъдат качени във фейсбук събитието за криеницата. Всеки от маршрутите отнема не повече от 20 минути. Децата, които решат поне един въпросник по новините на сайта на „Книговище“ на 10 май, ще участват в томболата с награди на 11 май.

Криеницата на новини и церемонията по награждаването са част от кампаниите за насърчаване на детското четене „Четящите деца на София“ и „Във всяко дете се крие читател“, които „Книговище“ организира в партньорство със Столична програма „Култура“ и Фондация „Америка за България“.

Програма на събитието:

Място: пред инсталацията „Един човек“ в София (срещу Национална галерия/ Двореца) 

. 18:00-18:10 - Представяне на “Книговище”, “ВИЖТЕ“ и главния редактор на “ВИЖТЕ“ – детския автор и издател Зорница Христова 
. 18:10-18:30 - Игра на въпроси по новини и детска литература
. 18:30-18:50 - Връчване на годишните награди на „Книговище“ и обявяване на победителя в криеницата на новини в софийските паркове от 9 май.
. 18:50-19:00 - Обявяване на предстоящи инициативи и игри на “Книговище” . 

 

Повече за „ВИЖТЕ: Новините на детски език“ 

„ВИЖТЕ“ е насочена към деца от 7 до 14 г. и ще съдържа новини от България и света. Медията ще говори на език, разбираем и увлекателен за децата и младежите и ще покрива всякакви теми: екология, финанси, здраве, култура, политика и др.

Към всяка новина ще има кратък въпросник, който ще насърчава децата да осмислят прочетеното. Така, докато четат качествена журналистика, писана специално за тях, децата ще трупат точки в играта на четене с разбиране и неусетно ще градят основите на своето гражданско образование, ще развиват своята медийна, дигитална и четивна грамотност – но чрез игра.

Всеки делничен ден „ВИЖТЕ“ ще публикува нова статия по тема, която вълнува децата, а всеки месец ще се допитва до децата за темите, които ги вълнуват, за да може да отговори на интересите им. Първите 30 новини на изданието ще разкажат за вулкана, който изригна в Исландия на 19 март през погледа на 12-годишния Алекс, за това как да се пазим от хулиганите в мрежата, за зелената кампания на колела “Горичка в количка”, за това какво представляват данъците и други.  

За “ВИЖТЕ” ще пише екип от професионални журналисти с разнородни интереси и умения извън журналистиката. Сред тях са аниматорите Вера Траянова и Милен Витанов, медийният анализатор и изследовател на когнитивните процеси Константина Василева, дългогодишният журналист Антоанета Баева, която работи за Националната мрежа за децата, детският автор Елена Владова. “ВИЖТЕ” има и деца кореспонденти от Кения, Индия, Исландия, които разказват новини от техните страни.

 “ВИЖТЕ: Новините на детски език” се случва с помощта на Фондация „Робърт Бош“ и посолството на САЩ.

 

Повече за Книговище.бг

„Книговище“ е онлайн игра за развиване на четивната грамотност за деца от 6 г. до 14 г. Тя съдържа над 1500 въпросника по детска и учебна литература. С решаването им децата трупат точки и изкачват нива като в компютърна игра. Колкото повече и по-задълбочено четат, толкова по-бързо напредват в играта. Платформата е одобрена от МОН и е ползвана в над 1000 училища в България. Създадена е през 2019 г. на базата на модели, използвани успешно в образователните системи на Испания, Германия, Австрия и Швейцария (www.leoteca.es и www.antolin.de).

През 2019 г. „Книговище“ става домакин на първото Национално състезание по четене под егидата на МОН. Същата година печели второ място в конкурса ПРОМЯНАТА за социално предприемачество в полза на децата в България и награда ПроКултура за принос в достъпа на млади хора до култура. Играта е отличена и от TimeHeroes за оригинален подход към доброволчеството, както и от Silicon Valley Community Foundation. Вижте видеопредставяне на играта тук.

 

Автор:
Книговище.бг
Публикация:
07.05.2021 г. 16:29
Етикети:
събитиеобразователна платформаиграонлайнКниговище.бг
„ВИЖТЕ: Новините на детски език”
медия за деца
Посетено:
1893
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32685-obrazovatelnata-platforma-knigovishte-postavya-nachalo-na-parvata-po-roda-si-detska-mediya-v-balgariya